Ďáblova bible z minisérie Ďáblova lest skutečně existuje

Ďáblova bible z minisérie Ďáblova lest skutečně existuje
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ivan Trojan je známý jako herec komplikovaných rolí a tentokrát se ujal role znalce černé magie a odborníka na tajemno. V třídílné minisérii Ďáblova lest ho trochu zastínil sympatický Jiří Dvořák v roli policejního komisaře. Tuto výraznou dvojici potom doplňuje Aňa Geislerová.

Noc hadů, Vražedný kód a Brána nebes: to jsou tři díly, které si můžete pohodlně přehrát v iVysílání ČT nebo ještě stihnout 4.8. v běžném vysílání.

Trojan a Geislerová, zdroj: Zuzana Páchová / © Česká televize

Strach umí nejen pohádky

Celá minisérie v režii Jiřího Stracha připomíná tak trochu „Šifru mistra Leonarda“ na český způsob a Jiří Strach předvedl, že zvládne natočit dobře nejen pohádku, ale i mysteriózní detektivku, která je rozhodně kvalitou nad českým průměrem.

Všechny tři hodinové díly jsou nabité dějem, určitě zaujme skvělá zápletka, matematické hrátky a tajemno, které je spojeno s mystickou Ďáblovou biblí.

Ďáblova bible inspirovala autora scénáře Arnošta Vašíčka

Ta opravdu existuje a není jen invencí scenáristy Arnošta Vašíčka. Kniha váží 75 kg. Její dřevěné desky mají potah z kůže a obsahuje 320 pergamenových fólií. Někdo z knihy z neznámého důvodu vyřízl á stran, což samozřejmě vzbuzuje už řadu let zvědavost odborné i laické veřejnosti, která se zabývá záhadami tohoto světa. Ďáblova bible má doložené místo pobytu na našem území v létech 1227 až 1648. Poté byla ukořistěna švédským vojskem a dnes je ve Stockholmu.

Stejně zajímavé, jako je tajemno kolem zvláštní knihy, je i skutečnost, že když psal Vašíček scénář, v okolí Podlažic ještě žádné vykopávky nebyly, ale když tam archeologický výzkum začal, našly se zajímavé věci.

Dyk jako obdivovatel satanismu

dyk, zdroj: Zuzana Páchová / © Česká televize

Na české poměry jde o povedenou minisérii, která se dá shlédnout jedním dechem. Rozhodně stojí za zmínku i vedlejší role, ve které se představil trochu nezvykle Vojta Dyk jako mladý rebel, který toho ví o satanismu víc, než je ochotný prozradit.

Strachovi se povedl opravdu husarský kousek, protože toto téma není úplně snadno zpracovatelné a vždy hrozí, že může vzniknout úplná slátanina. Tato série má ale styl, čerpá z konspiračních teorií, a přesto dokáže divákovi naservírovat dávku napětí a zábavy, aniž by se otřela o kýč.

 

Zdroj článku: