Martina Preissová pečuje o svou pleť i duši. S problémy se vyrovnává psaním

Martina Preissová pečuje o svou pleť i duši. S problémy se vyrovnává psaním
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na akci spojené s kosmetikou se herečka Martina Preissová zmínila, že když má nějaký problém, popadne papír a vypíše se z toho. Teď je ale kvůli divadlu a práci v jednom kole, a tak na psaní nemá mnoho času. Přestože je zaneprázdněná, na důkladnou péči o pleť si chvíli vždycky najde.

Z vinice až do Národního divadla

Herečka Martina Preissová (47) je divákům známá z několika filmů, např. Smyčka (2009), Probudím se včera (2012), Křídla Vánoc (2013), Kouzelník Žito (2018) nebo Matky (2021) ad. Její seriálový repertoár je ale mnohem bohatší a zahrnuje Nemocnici na kraji města – nové osudy (2008), Přešlapy (2010), Ententýky (2012), Ohnivý kuře (2017–2018), Slunečnou (2020–2021), Anatomii života (2021) či Dobré zprávy (2022) aj.

Narodila se ve vesnici poblíž Znojma, a tak zřejmě nepřekvapí, že vyrůstala v obklopení vinic a cimbálové muziky. Vystudovala učitelství pro mateřské školy a činoherní herectví na Janáčkově akademii v Brně. Získala angažmá v Mahenově činohře (Národní divadlo Brno), kde se však dlouho neohřála. Přišla totiž příležitost hrát v Národním divadle v Praze, kde působí dodnes. Její manželství s dirigentem Romanem Válkem, jehož příjmení po nějakou dobu užívala, sice ztroskotalo, ale pak nalezla štěstí se svým současným manželem, Martinem Preissem. S tím má dva syny.

Když má problém, zkouší se z něj vypsat

Na představení nové kosmetiky poskytla herečka rozhovor nejen o tom, jak pečuje o svou pleť, ale také o tom, jak se stará o klid duše.

„Já se snažím ze všeho, co se mi děje a nad čím přemýšlím, vypsat. Některé věci vydám nebo píšu fejetony, ale mnohdy jsou to věci, u kterých mi pomůže, že je jenom svěřím tomu papíru a někam ho založím, nebo třeba i vyhodím. Ale ten problém, když mi projde rukou, mám pocit, že je menší a menší.“

Při psaní se Martina Preissová neinspiruje pouze osobním životem. Ten by prý byl málo na to, aby člověk dokázal obsáhnout emoce, které nikdy nezažil. Potřebuje se pozorně dívat kolem sebe a vnímat také osudy ostatních. Bez toho by asi psát neuměla. Když ji zrovna hodně zaměstnává divadlo, vlastně ani psát nemůže a musí si od písmenek odpočinout. Doufá ale, že ji nějaká múza potká v létě, až bude mít volno.

S Martinem Preissem na křtu knihy Mají v nebi skleničky?
S Martinem Preissem na křtu knihy Mají v nebi skleničky? | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

V koupelně se dlouho neohřeje. Každý pořád něco chce

Zdá se, že starat se o pleť je pro ni mnohem snazší. Má totiž to štěstí, že její pleť zásadně nereaguje na žádné změny. Nikdy s ní neměla problémy a s vlasy také ne. Přesto si kvůli herecké práci, která pochopitelně zahrnuje rozličné líčení, dává záležet na tom, aby pečlivě dodržovala večerní očistné rituály. Nechává si poradit od své kosmetičky a nezdráhá se do kvalitní péče investovat čas a peníze.

Protože má doma tři chlapy, nemusí se prát o koupelnu se žádnou další ženou. To ovšem neznamená, že by měla klid pro sebe, kdykoli se zavře uvnitř. Stačí, aby jen vešla do koupelny, a každý hned něco potřebuje a shání se po mámě. Nějakým zázrakem se Martině vždycky podaří trefit do chvíle, kdy mají pánové hlad nebo chtějí s něčím pomoct. To se jí stává pravidelně.

Zdroje článku: