KVÍZ: Nezapomenutelní čeští herci, které vídáme na obrazovkách i dnes

KVÍZ: Nezapomenutelní čeští herci, které vídáme na obrazovkách i dnes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Náš kvíz o nezapomenutelných českých hercích přináší nejedno známé jméno, které se na televizních obrazovkách v minulém století objevovalo pravidelně. Připomeňte si herecké hvězdy s námi.

Král komiků to uměl s míčem i na divadelních prknech

Narodil se sice na konci 19. století, i tak si jej ale většina lidí pamatuje dodnes. Josef Vlastimil Burian byl úspěšným divadelním hercem, ale také podnikatelem, režisérem nebo ředitelem divadla. Pro svůj talent se mu přezdívalo Král komiků.

Vlasta Burian byl nejen skvělým hercem. V jeho těle kolovala také sportovní krev. Byl talentovaným cyklistou, tenistou a především fotbalistou. Na postu brankáře hrál za Viktorii Žižkov a následně také ve Spartě. Odmala jej to ale táhlo také k umění. Jeho otec byl ochotníkem, syna také často brával do Národního divadla. A tak se brzy projevilo umělecké nadání i u malého Vlasty.

Po 2. světové válce byl nucen s divadlem přestat

Herec žil v komplikované době. Jeho život ovlivnila především druhá světová válka. Divadla byla zavřená, pro Buriana ale největší peklo přišlo až po válce. Tehdy byl několik měsíců vězněn a následně na svobodě stíhán za kolaboraci s německými okupanty. Po propuštění z vězení mu byl zabaven prakticky veškerý majetek a 5 let se nesměl vrátit k hraní. Vlasta Burian zemřel v roce 1962 ve věku 70 let.

 

Zdroj článku:
  • Autorský text