Umpa-lumpové a bláznivý čokoládový magnát: Vyzkoušejte si, jak dobře znáte Karlíka a továrnu na čokoládu

Umpa-lumpové a bláznivý čokoládový magnát: Vyzkoušejte si, jak dobře znáte Karlíka a továrnu na čokoládu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh plný fantazie, magie, dobrodružství, ale hlavně čokolády už roky kouzlí úsměv na tvářích diváků všech věkových kategorií. Vyzkoušejte si, jak dobře Karlíka a továrnu na čokoládu znáte.

Filmová adaptace klasické knihy Roalda Dahla vznikla v roce 2005 pod taktovkou režiséra Tima Burtona. Ten režíroval například i Beetlejuice, Střihorukého Edwarda či Alenku v říši divů. Jeho filmy se vyznačují unikátním vizuálním stylem, sklonem k temnějšímu humoru a ani Karlík a továrna na čokoládu není výjimkou, přestože na první pohled působí jako dětská pohádka. Další věcí, kterou má mnoho Burtonových filmů společnou, je obsazení Johnnyho Deppa, který zde ztvárnil postavu záhadného a dětinského podnikatele Willyho Wonky.

Hlavním hrdinou filmu, jak už název vypovídá, je ale malý Karlík. Pochází z chudé rodiny a žije v dřevěném polorozpadlém domku na kraji města. Na celou rodinu se lepí jedna smůla za druhou, přesto neztrácí víru v dobro a jsou vděční za to, co mají. Štěstěna se jim náležitě odmění, když Karlík získá jeden z pěti zlatých kupónů ukrytých ve Wonkových čokoládách. Zajímavostí je, že mnoho sladkostí a čokolády ve filmu bylo skutečně jedlých. Rekvizity jako čokoládová řeka však byly z falešné čokolády, a to kvůli bezpečnosti herců a celého štábu. Společně s dalšími vítězi a se svými doprovody pak navštíví legendární továrnu na sladkosti, ze které přecházel dech. Teď už si ale můžete vyzkoušet, jak dobře slavnou Burtnovku, která za rok oslaví 20 let na scéně, znáte.

Magický příběh Willyho Wonky baví diváky už roky a dočkává se i nových adaptací. Tou nejaktuálnější je asi muzikálový film Wonka v hlavní roli s Timothéem Chalametem. Nutno ale dodat, že Karlík a továrna na čokoládu vrátila příběhu o cukrovém magnátovi Wonkovi patřičnou slávu. Je to ten typ filmu, na který koukáte v průběhu let z jiné perspektivy. Zatímco děti si užívají dobrodružství a magii, dospělí vnímají skryté poselství příběhu.

Zdroj článku:
  • Autorský text