Kriminálka Miami: Jak si stojí v Česku světově populární seriál

Kriminálka Miami: Jak si stojí v Česku světově populární seriál
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Americký kriminální seriál CSI Miami se do České republiky dostal pod názvem Kriminálka Miami. Mnohého diváka pak možná překvapí srovnání toho, jak se seriálu dařilo dobývat si čísla ve sledovanosti u nás a v zahraničí.

Fenomén detektivních příběhů z Floridy

Ikonickou postavu Horatia Cainea, ryšavého detektiva, který má své sluneční brýle vždy v pohotovosti, si při zmínce o seriálu Kriminálka Miami vybaví asi každý, a to mnohdy i ti, kteří nepatří mezi skalní fanoušky. Detektivní série u nás ovládla obrazovky TV Nova již v roce 2006, kdy byla vysílána jako spin-off pořadu Kriminálka Las Vegas. Seriál z prostředí Miami a blízkého okolí tvořilo 10 sérií (s celkovým počtem 232 epizod).

V České republice se seriál uchytil

Na tuzemském televizním trhu si Kriminálka Miami vede poměrně slušně. Aktuálně se se svými 64 procenty na serveru csfd.cz zároveň řadí na 120. příčku v seznamu nejoblíbenějších seriálů. Nutno poznamenat, že hodnocení je tvořeno více než 24 tisíci uživateli, a poskytuje tak poměrně objektivní obrázek o tom, jak celá show na diváky působí. Jednotlivé série pak sledují poměrně zaběhnutý trend sestupu popularity – nejvyšších příček hodnocení dosahují první tři řady, které se na webu csfd.cz drží v červených mantinelech. V závěru seriálu pak lehce nad průměr dosahuje i osmá řada. Lze tedy tvrdit, že má Kriminálka Miami v Česku solidní fanouškovskou základnu.

David Caruso v roli detektiva Horatia
David Caruso v roli detektiva Horatia Cainea. | Zdroj: TV Nova

Americké diváky Horatio Caine příliš nenadchl

Překvapivá čísla pak nabízí zahraniční web imdb.com. Celkové hodnocení 6,4 hvězd z 10 sice kopíruje hodnotu u nás, zarážející je však počet recenzentů. Těch je na serveru pouze zhruba 59 tisíc. Vzhledem k tomu, že jde přitom o největší filmovou a seriálovou databázi na světě, je zvláštní, že se hodnocení není početnější. Paradoxně se tak ve své domovině Kriminálka Miami příliš neprosadila.

Co je příčinou rozdílu mezi českým a zahraničním divákem seriálu?

Výše uvedené statistiky lze pravděpodobně přičítat prakticky ideálnímu načasování, v němž se Kriminálka Miami dostala na české televizní obrazovky. V té době šlo o takřka kultovní fenomén, jelikož kvalitou produkce seriál předčil drtivou většinu toho, co jsme mohli v České republice sledovat. Ve světě však o zas tak výraznou revoluci podle všeho nešlo. Pokud se tedy podíváme na celou kriminální sérii zpětně a s notnou dávkou objektivity, možná skutečně zjistíme, že v případě Kriminálky Miami šlo spíše o mnoho povyku pro nic.