Na obrazovky se vrací komedie o tom, co by si mohlo říkat dítě v mámině bříšku

Na obrazovky se vrací komedie o tom, co by si mohlo říkat dítě v mámině bříšku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zápletka filmu Kdopak to mluví spisovatelky a režisérky Amy Heckerlingové spočívá v tom, že diváci mohou naslouchat vnitřnímu monologu miminka Mikeyho a sledovat jeho vývoj. Komedie dosáhla velkého úspěchu a dočkala se dvou pokračování.

Film, který proslavily vtipné postřehy miminka

V roce 1989 natočila režisérka a scenáristka Amy Heckerlingová rodinnou komedii o miminku, které má plno chytrých řečí a zábavných postřehů ještě dřív, než vůbec vykoukne na svět. Hoví si pěkně v mámině děloze a komentuje dění kolem sebe, v čemž zdárně a s chutí pokračuje i poté, co se konečně narodí. V originálním znění ho namluvil Bruce Willis. Původně měl Mikeymu propůjčit hlas Robin Williams, ale požadoval příliš mnoho peněz. Ano, řeč je samozřejmě o oblíbeném filmu Kdopak to mluví s Johnem Travoltou a Kirstie Alley v hlavních rolích.

John Travolta a Kirstie Alley
John Travolta a Kirstie Alley | Zdroj: TV Nova

Účetní Mollie už má třiatřicet let a na děti nejvyšší čas. Když ale nečekaně otěhotní se svým ženatým milencem Albertem, není si jistá, jak roli matky zvládne. Je to jistě radostná událost, život jí však značně zkomplikuje – zvlášť poté, co si uvědomí, že se na Alberta nemůže v ničem spolehnout. Ten sukničkář neustále odkládá rozvod, navíc si najde novou milenku. Mollie mu ztropí scénu, která vyústí v porodní bolesti. Těhulka ve spěchu nasedne do taxíku sympaťáka Jamese, jenž pak musí asistovat u porodu, jelikož je personálem a lékaři mylně pokládán za budoucího tatínka.

Zatímco novorozený chlapeček Mikey objevuje svět a Mollie mu usilovně shání vhodný otcovský vzor, James se nepozorovaně stává součástí jejich malé rodiny. Zpočátku to možná není nejzodpovědnější muž na planetě, ale Mikeyho má rád jako vlastního a rychle se zamiluje i do Mollie, která nakonec pochopí, že skutečné štěstí má přímo pod nosem.

Inspirace vlastní rodinou, nebo možná cizím dílem

Amy Heckerlingová prý dostala nápad na tento příběh díky své malé dceři Mollie, která se v dětské sedačce neustále zvědavě rozhlížela kolem. Amy s manželem jí začali změněnými hlásky vkládat do úst slova, která by si na základě rozličných výrazů asi mohla myslet. Heckerlingová byla později obviněna a zažalována za to, že celou myšlenku ukradla ze sci-fi příběhu Special Delivery, kde nenarozené dítě promlouvá k rodičům. Podmínky případného vyrovnání ale nebyly zveřejněny.

Ve druhém díle k Mikeymu přibyla sestřička.
Ve druhém díle k Mikeymu přibyla sestřička. | Zdroj: TV Nova

Kirstie Alley propadla šarmu Johna Travolty i ve skutečnosti

Herečka Kirstie Alley přiznala, že se do Johna Travolty zamilovala i ve skutečném životě. Jednou prohlásila, že to z její strany chtělo veškerou sílu a vůli, aby neutekla s hereckým kolegou, jehož nazvala láskou svého života. V té době byla vdaná, zatímco on svobodný. Ale kdo by se jí divil? Odolat Johnu Travoltovi muselo být zatraceně těžké, vždyť i samotná autorka kvůli němu přepsala postavu Jamese, která měla být původně o dost temnější. S ohledem na něj přidala do filmu i taneční scénu.

Na vtipnou a zároveň romantickou komedii Kdopak to mluví se můžete podívat v sobotu 29. července ve 12:15 na Nově nebo v pondělí 31. července v 16:20 na Nova Cinema.

Zdroje článku: