Jak „Pretty Woman“ zvládla uřídit světovou popularitu, založit rodinu a stále zůstat na hereckém Olympu bez skandálů a zhroucení

Jak „Pretty Woman“ zvládla uřídit světovou popularitu, založit rodinu a stále zůstat na hereckém Olympu bez skandálů a zhroucení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stalo se už tradicí, že se nám v závěru roku na obrazovky vrací Vivian, která poplete hlavu úspěšnému podnikateli Edwardovi. Film, na který nikdo nevsázel, se stal nadějí pro všechny opuštěné a zklamané lidi, kteří stále věří, že někde na světě žije spřízněná duše a při správné konstelaci hvězd ji najdou.

Filmová hvězda Julia Robert začala pracovat v showbyznysu před více než 35 lety. Filmový trhák Pretty Woman nebyl jejím prvním filmem – ještě před ním vytvořila několik zdařilých filmových postav. Ve své kariéře už stihla i přes několik přestávek natočit přes padesát filmů a v posledních letech se objevuje i v televizní tvorbě.

Jako by tušila, že ji čeká zajímavý život, nezdržovala se studiem a po střední škole se ze státu Georgia přestěhovala do New Yorku, trošku inspirovaná svým starším bratrem. Své přestěhování vtipně komentovala, když uvedla, že ji nikdo po škole nepožádal o ruku, jak bylo v místě zvykem, tak odešla.

Kráska se širokým úsměvem, která byla první ženou, která za roli dostala mužský honorář (20 milionů za Erin Brockovich v roce 2000) debutovala v roce 1987 a nezůstala bez povšimnutí. Přes drobné epizodní role si zasloužila uznání za film Mystic Pizza, kde hrála dospívající dívku se všemi problémy, které tento věk přináší. Po filmu Ocelové magnólie už bylo jasné, že Hollywood má novou hvězdu, která jen musí počkat a doufat, že její čas přijde. Nominace na Oscara za vedlejší roli jí jen pomohla k dalším příležitostem.

Nemusela čekat dlouho

V roce 1990 zazářila po boku Richarda Gere v ikonickém filmu Pretty Woman. Na Oscarech sice odešla opět s nominací, ale do vitríny si mohla dát Zlatý glóbus a světové tržby přesahující 285 milionů dolarů mluvily za vše.

Právě to byl okamžik, kdy mohla ztratit hlavu, propadnout drogám a utápět se v nevýznamných produkcích. Ona však měla dobrého agenta, který jí poradil, aby si klidně na pár let vzala pauzu a úspěch pomalu strávila. A ona ho poslechla. Ten rok se ještě objevila ve filmu Hráči se smrtí a potom v dalších menších projektech. Až v roce 2003 přijala tu správnou nabídku a opět filmový svět ohromila, tentokrát jako mladá studentka práv Darby Shawová v kriminálním thrilleru Případ Pelikán, kde se vyrovnala hereckému partnerovi, kterým byl Denzel Washington. Film opět vydělal slušných 195 milionů dolarů. Pomalu se z ní stala herečka, která svým jménem ručí za výdělečnost filmu. V té době to většinou byli jen muži, jako Kevin Costner nebo Arnold Schwarzenegger.

Potom sice přišlo pár méně divácky úspěšných snímků, ale komedie Svatba mého nejlepšího přítele jí to vynahradila. Film vydělal přes 300 milionů a promítal se po celém světě.

Znovu o sobě dala vědět v roce 2000, kdy byla vůbec první ženou v Hollywoodu, která si za roli Erin Brockovich odnesla 20 milionů dolarů. Zatímco muži takové honoráře dostávali běžně, ona se musela hodně snažit, aby Universal Studios přesvědčila, že za to stojí. A když si odnášela Oscara, nikdo už o její ceně nepochyboval. Další rok její tři filmy inkasovali přes 450 milionů dolarů.

Nebála se na čas kariéru odložit. Byl čas na rodinný život a v roce 2004 přišla na svět dvojčata Hazel a Phinnaeus. Fanouškům vzkázala, že nejde do důchodu, ale je matkou a hodlá si to užít. Za zmínku stojí i to, že několik let dokázala své děti ochránit před zájmem médií.

Roberts si také začala velice pečlivě vybírat, kde bude hrát. Sympatické na ní je, že na rozdíl od většiny hollywoodských hvězd se nebojí stárnutí a nechává přibývajícím vráskám volný průběh.

V současné době si herečku můžete užít v novém a hodně zajímavém filmu Nech svět světem na Netflixu. Pár let předtím se vrátila před kameru se svým dlouholetým přítelem Georgem Clooneym ve filmu Vstupenka do ráje. K vidění je na SkyShowtime.

Hodně se také psalo o seriálu Homecoming, který natočila pro Amazon. Jak uvedla, už se ve svém věku moc necítí hrát v romantických komediích a seriál jí umožnil posunout se jinam.

Pretty Woman je v nabídce TV Prima 25. 12. odpoledne.

Zdroje článku: