Hřebejkova Iveta: Slovenský seriál o obyčejných lidech, předsudcích, životě, lásce a splněných i nesplněných snech

Hřebejkova Iveta: Slovenský seriál o obyčejných lidech, předsudcích, životě, lásce a splněných i nesplněných snech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Slovenský seriál Iveta z roku 2022 se stal mimořádně úspěšným televizním pořadem stanice JOJ. Stojí za ním režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Kolečko, který se po seriálu Most! opět podílel na sociální satiře.

V podzimním plánu České televize bude i tento seriál, který bez ostychu, s nadhledem a určitou zdravou dávkou provokace obnažuje nejrůznější společenská tabu. Určitě potěší všechny diváky, kterým je líto, že se na obrazovkách tak málo objevují slovenské projekty a slovenská kultura, která ještě před pár lety splývala s tou českou. Kultura našich sousedů se nám stále více vzdaluje, ostatně stejně jako slovenština, kdysi jazyk, kterému všichni rozuměli.

V roli Ivety stanula ve své první velké herecké příležitosti Alžběta „Zea“ Ferencová, do té doby známá především jako zpěvačka a modelka. V dalších rolích se poté představili Zuzana Mauéry, Daniel Fisher, Milan Ondrík, Natalia Germani, Peter Nádasdi, Jevgenij Libezňuk nebo Milo Kráľ.

Jsou místa na Zemi, kde člověka nic radostného nečeká. Jako třeba v Trebišově na východě Slovenska. Právě tam žije Iveta, svérázná osmnáctiletá dívka, která se navzdory špatným vyhlídkám rozhodla život užívat plnými doušky. Názory ostatních ji nezajímají, stejně jako to, co o ní lidé říkají.

Škole se moc nevěnuje, nemyslí si, že by to k něčemu bylo. Namísto toho vysedává v místní hospodě, hraje poker a popíjí se staršími pány borovičku. Žije sama se silně věřící matkou Dianou, která se při modlitbě většinou modlí za svou dceru.

Jednoho dne zabloudí do Trebišova hledač talentů Ivan a před baletním studiem si všimne krásné Ivety. Rád by jí nabídl modelingové angažmá v Bratislavě, to by ale nesměla zase lítat v dalším průšvihu, za který jí hrozí vyloučení ze školy…

Nakonec se Iveta i se svými problémy dostane do světa modelingu. Poselstvím seriálu, určeného hlavně mladé generaci, je povzbuzení, že nic není předem dané a štěstí nakonec může potkat i toho, kdo v něj nevěří, případně se mu brání.

Petr Kolečko našel v ženských hrdinkách zalíbení a populární Iveta se dočká i druhé série, která by měla být hlavně o střetu divokého temperamentu se svázaností a korektností našeho světa.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text