Hon na ponorku: Proč chtěl Sean Connery zrušit smlouvu a kdo byl prvním adeptem pro roli, kterou získal Alec Baldwin

Hon na ponorku: Proč chtěl Sean Connery zrušit smlouvu a kdo byl prvním adeptem pro roli, kterou získal Alec Baldwin
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film je natočen podle předlohy Toma Clancyho, který se nechal inspirovat skutečnými událostmi. Sovětský svaz vypustil svou novou, ultra moderní jadernou ponorku, jejíž velitel, kapitán Marko Ramius, zamířil k pobřeží USA. Mnozí ze CIA mají obavy z toho, že ponorka na USA zaútočí, jen Jack Ryan má zato, že kapitán Ramius chce emigrovat. To ovšem musí dokázat velitelstvu, jeho úkol zní jasně: najít ponorku.

Adeptů na roli Jacka Ryana bylo vskutku mnoho

Role analytika CIA Jacka Ryana byla zprvu nabídnuta Harrisonu Fordovi, ten se ale obával, že film nebude mít velký úspěch, proto nabídku odmítl. Kevin Costner byl také osloven, ale vzhledem k tomu, že natáčel film Tanec s vlky, taktéž nabídku odmítnul. Mezi dalšími byli i například Mel Gibson, Kurt Russell, Bruce Willis, Sylvester Stalone a mnoho jiných. Roli nakonec získal Alec Baldwin.

Sean Connery chtěl z filmu odstoupit

Ani Sean Connery si po přečtení scénáře nebyl svou rolí Marka Ramiuse jistý. Příběh mu přišel až moc vymyšlený, ovšem jakmile se dozvěděl, že se jedná o příběh inspirovaný skutečnými událostmi, roli přijal.

Hon na ponorku neměl takový úspěch jako Top Gun

Když byl film uveden do kin, objevily se před jejich vstupem stánky, které tam postavili náboráři námořnictva. Pentagon měl za to, že film spustí náborovou lavinu stejně jako tomu bylo u filmu Top Gun.

Jaká byla opravdová předloha?

Kapitán Valery Mikhailovič Sablin (sovětský důstojník a člen komunistů) v roce 1975 vedl vzpouru na sovětské válečné lodi Storozhevoy. Chtěl svrhnout zkorumpovaného Leonida Brežněva a obnovit „Leninské ideály“. S touto lodí plul do Leningradu, kde chtěl symbolicky zakotvit vedle Aurory. Jeho plány ale nevyšly, později byl za zradu popraven. Legendu, že kapitán chtěl emigrovat, si ruská moc vymyslela.

Jestliže si libujete v historických filmech, Hon na ponorku by vám neměl uniknout. Nezapomeňte, 16.10 ve 20.15 hodin na Prima Cool.