Mužské filmové role, ve kterých zazářily ženy

Mužské filmové role, ve kterých zazářily ženy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
S pojmem „cross-gender acting“ jste se sice možná ještě nesetkali, ale jistě si vybavíte alespoň jednoho představitele role opačného pohlaví. Objevíme je v komediích i dramatech, v moderních i desítky let starých filmech.

Hilary Swanková a Kluci nepláčou (1999) 

Za hlavní roli v tomto dramatu byla soškou Oscar oceněna herečka Hilary Swanková. Pojednává o skutečném příběhu Teeny Brandové, která si uvědomuje, že se nenarodila ve správném těle a začne vystupovat jako muž Brandon Teena. Naváže vztah s dívkou Lanou, jeho sexuální identita ale začne vyplouvat na povrch, když jej zatknou a umístí do ženské věznice. Lana ji miluje i navzdory její skutečné identitě, proti jejich vztahu ovšem bojuje okolí, do cesty se jim postaví rodina Brandonovy dívky. Pro Hillary Swank byla právě role muže v dámském těle životním výkonem. 

Čtěte také: Herectví jako nebezpečné povolání: Přehlídka filmových hvězd, které málem zemřely při natáčení

Amanda Bynes a Super nápadník (2006)

Ne všechny ženy v mužských rolích představují transgender komunitu. Téměř pravidlem se však stává, že jde o romantické filmy. Teenage komedie v hlavní roli s Amandou Bynes, typickou představitelkou tohoto žánru. Středoškolačka Viola je ochotna udělat vše pro svoji největší vášeň, hraní fotbalu. Převleče se za svého bratra Sebastiana, aby mohla místo něho nastoupit na chlapeckou školu a zúčastnit se fotbalového zápasu. Má to ale háček – na koleji bydlí s pohledným Dukem (Channing Tatum), do kterého se zamiluje. On ale usiluje o Olivii, která se však zakoukala do Violy převlečené za své dvojče. 

Čtěte také: Slavní, kteří byli adoptováni. Věděli jste to o nich?

Barbra Streisand a Jentl (1983)

Své filmové zpracování získal divadelní muzikál spisovatele Isaaca. Pojednává o dívce Jentl (Barbra Streisand), která prahne po vzdělání, pro dívku 19. století však není ve vzdělávání místo. Nezbývá jí než se převléci za muže. Pod jménem Anshel započíná studium a brzy se zamiluje do svého spolužáka. Jsme svědky vzniku milostného trojúhelníku, do kterého nezapadá Jentlina skutečná identita a ani její víra. Snímek si vysloužil čtyři nominace na ceny Oscar a jde o jedno z nejlepších zpracování divadelní inscenace.