Gympl s (r)učením omezeným: Jeden z posledních seriálů Libušky Šafránkové, pamatujete?

Gympl s (r)učením omezeným: Jeden z posledních seriálů Libušky Šafránkové, pamatujete?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jen před několika dny tomu byl rok, co nás navždy opustila herečka Libuška Šafránková. Mezi její poslední role patřila Markétka v Donšajnech, babička v rodinném dramatu Jak jsme hráli čáru nebo také Eliška v seriálu Gympl s (r)učením omezeným.

Znáte tenhle komediální seriál?

Děj Gymplu s (r)učením omezeným se točí kolem hradecké školy, která se potýká s velkou krizí. Špatná pověst a nedostatek financí by mohly zapříčinit její definitivní konec. Osud gymnázia ale rozhodně není lhostejný Elišce Holoubkové, učitelce češtiny a hudební výchovy, jež nachází potěšení také ve vedení školního sboru Zvonek. Tak trochu střelená, veselá a energií překypující dáma pořád ještě bydlí se svou neméně ztřeštěnou matkou, již často navštěvují tři nejlepší kamarádky a společně vymýšlejí různé neplechy.

Jak to pro Elišku všechno začalo?

Na samém začátku seriálu vstupuje do děje nový učitel, Adam Kábrt, jehož si Eliška okamžitě oblíbí, a tak mu později předá sbor. Ve velké oblibě má češtinářka také pana ředitele, Vladimíra Matulu. Vlastně je do něj už hezky dlouho zamilovaná a on její city opětuje. Přesto se ani jeden z nich nemá k tomu, aby konečně učinil první krok. Když se Eliška osmělí pozvat ho na večeři, natolik ho tím nadchne, že se ředitel opije a vůbec nedorazí. Vladimír se totiž už dlouho potýká s alkoholismem. Zklamání, které Elišce způsobil, se paní učitelka pokouší překonat u svého bývalého přítele Jandourka, avšak i s tím se nakonec pohádá a rozejde.

Eliška (Libuška Šafránková) s ředitelem Gymnázia Vladimírem Matulou (Karel Heřmánek), Zdroj: TV Nova

Dočká se Eliška štěstí?

Potřebnou životní změnu Eliška nalezne v novém koníčku – začne chodit na střelnici, kde se spřátelí s jistým Pařízkem. S tím pak naváže vztah a sežene mu místo učitele na gymnáziu, kam se ovšem po nějakém čase navrátí i Vladimír, který byl mezitím v protialkoholní léčebně. Právě tam pro Elišku napsal sbírku básní, jíž jí pořádně zamotá hlavu. Když ji posléze požádají o ruku oba muži najednou, Pařízek se začne chovat jako pitomec, čímž jí rozhodování velmi usnadní. Eliška se tak konečně dá dohromady s Vladimírem.

Zdroje článku: