To nejlepší z francouzské komedie v minulém století nabízeli četníci z přímořského Saint-Tropez

To nejlepší z francouzské komedie v minulém století nabízeli četníci z přímořského Saint-Tropez
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Začalo to filmem Četník ze Saint-Tropez z mistrovské režisérské dílny Jeana Giraulta, který z nenápadného komika udělal světovou hvězdu. Další filmy ve Francii proměnily Louise de Funèse ve značku zábavy. Aniž by to čekal, stal se nejpopulárnějším francouzským komikem po druhé světové válce.

Le Gendarme de Sain-Tropes (1964) byl první z šesti filmů, který následujících dvacet let nastavil laťku národního humoru. Činy trošku poťouchlého a nešikovného policisty v podání malinkého a cholericky vypadajícího Funèse se staly fenoménem nejen ve Francii, kde lámaly rekordy v návštěvnosti kin. A velkou popularitu si udržují dodnes.

Série filmů z policejní stanice těží z jediné věci, kterou Francouzi rádi dělají, a to je zesměšňování autoritářských osob, zejména z řad policie. Zápletka tak nemusela být nijak originální ani složitá. Dobrý nápad a životní výkon Louise de Funèse a jeho policejní kohorty (včetně vynikajících herců, jako byl Michel Galabru a Jean Lefebvre) přinesly filmům úspěch, který se jen těžko kdy bude překonávat.

Díky své slunné atmosféře v přímořské lokalitě a povznášející hudbě (včetně chytlavé „Do-you-Do-You-Saint-Tropez?“) evokuje film uvolněné období začátku šedesátých let. Filmoví kritici i diváci se shodli, že tento povznášející a zábavný film ukazuje komickou frašku v té nejlepší podobě.

O filmu

Ludovic Cruchot je přehnaně nadšený policista, který je převelený do Saint-Tropez, kde okamžitě začne prosazovat své představy dodržování zákona. Veřejnost mu přijde v dodržování zákonů moc laxní a policisté líní.

Když se dozví, že nudisté se koupou na veřejné pláži, podrobuje své četníky intenzivnímu výcviku v odhodlané snaze dopadnout viníky. Mezitím jeho dospívající Nicole předstírá, že je dcerou bohatého majitele jachty, aby udělala dojem na své nové přátele. Skutečný majitel jachty se ukáže jako obchodník s ukradenými obrazy a Cruchot je brzy zapleten do krádeže cenného Rembranta…

Zajímavosti

Film ve Francii navštívilo téměř 8 miliónů diváků, což je z hlediska návštěvnosti po filmech Velký flám a Smolaři třetí nejúspěšnější snímek.

Role strážmistra Ludovica Cruchota byla původně nabídnuta tehdy velice populárním komikům Darry Cowlovi a Francisu Blanchovi. Oba odmítli, proto režisér Jean Girault obsadil svého přítele, tehdy ještě nepříliš známého Louise de Funèse.

Četnická stanice Saint-Tropez se v šedesátých letech stala turisty nejvíce fotografovaným objektem v tomto letovisku. Za popularitu vděčí jednoznačně slavné filmové sérii.

Když Louis de Funès slyšel hlas svého českého dabéra Františka Filipovského, prohlásil, že by takový hlas chtěl mít.

Interiéry četnické stanice nechal architekt Sydney Bettex postavit ve filmových studiích La Victorine v Nice. Většina scén se však točila přímo v Saint-Tropez. 

Komedie je ve vysílání 13. ledna na ČT večer.

Zdroje článku: