Celebrity pod lupou: Sophia Loren byla divoškou ve filmech i v životě, jednu z rolí dokonce zapřela

Celebrity pod lupou: Sophia Loren byla divoškou ve filmech i v životě, jednu z rolí dokonce zapřela
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Temperamentní herečka, která je často označovaná jako symbol italského filmu, se narodila v roce 1934 jako nemanželská dcera jménem Sofia, po matce – Villani, po otci – Scicolone. To, že ji otec (herec) uznal jako dceru, jí umožnilo chodit do školy.

V chudých poměrech vyrostla u Tyrhénského moře v ruinách římských památek. V přístavním městě Pozzuoli nebylo snadné přežít válku, protože se tam nacházela továrna na patrony. Město bylo často bombardováno a obyvatelé trávili hodně času v železničním tunelu. Ale Sofia měla štěstí, že měla velice ambiciózní matku, která vyhrála soutěž o dvojnici Grety Garbo a své nenaplněné herecké ambice přenesla na dceru.

Matka Sofii zařídila u amerického vojenského lékaře operaci jizvy na bradě, kterou měla od granátu, a v roce 1950 ji přihlásila do soutěže krásy v Neapoli. Dostala se do finálové trojice a získala titul Miss elegance.

Za rok se objevila v malinké roli v kultovním filmu Quo Vadis. O roli se tam ucházela její matka, ale nakonec se to poštěstilo šestnáctileté Sofii. To ji motivovalo k hereckým kurzům, přestože původně zamýšlela stát se učitelkou.

V roce 1951 se objevila ve filmu Era Lui!... Si! Si!, se kterým se však v budoucnu nikde nechlubila. Moc kostýmů ve filmu neměla, ale přirozenou krásu nešlo přehlédnout.

Lidmi z branže jí bylo doporučeno, aby změnila styl, nebyla „tak italská“ a dominantní, ale to se mladé dívce nelíbilo. Souhlasila však s tím, že bude používat jméno Sophia Loren. Jméno jí vytvořil Goffred Lombarda, se kterým pracovala na filmu Africa sotto i mari.

Kariéru si posvětila podivným sňatkem

Italská filmová hvězda Sophia Loren a její manžel Carlo Ponti
Italská filmová hvězda Sophia Loren a její manžel Carlo Ponti | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Sophia se poprvé setkala s 37letým Carlem Pontim (italský producent), když jí bylo 15 let. Přestože se za něj později provdala, tvrdila, že jejich vztah v prvních letech byl čistě profesionální.

Ponti byl stále ženatý se svou první manželkou Giulianou. Sophii si vzal 17. září 1957. Rozvod s první manželkou však neproběhl úplně běžně, ale na základě plné moci v soudní síni v Mexiku za přítomnosti právníků. V roce 1962 bylo manželství se Sophií anulováno na základě obvinění z bigamie. Vatikán je oba označil za hříšníky a nabádal lidi, aby bojkotovali filmy, kde Loren hraje. Pár pobýval ve Švýcarsku a ve Francii, protože z Itálie byli vlastně vyhoštěni. V roce 1966 se Ponti znovu rozvedl s první manželkou a 9. dubna 1966 se oženil s Loren.

Před tím ještě stihla Loren románek s Cary Grantem, se kterým se potkala před kamerou. Ten si ale nakonec vzal Betsy Drake. Neměl však nic proti tomu, mít vztah i s Loren, a byla z toho velká aféra. Herečka však pochopila, že pro kariéru bude rozhodně lepší, když se vdá za Pontiho a manželství upevní dvěma syny. I přes poměrně úspěšnou kariéru ve „Zlaté éře Hollywoodu“ jí manželství vydrželo až do roku 2007, kdy Ponti zemřel na plicní embolii.

Loren ve filmu Všera, dnes a zítra z roku 1963
Loren ve filmu Včera, dnes a zítra z roku 1963 | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Sophia Loren měla jiné problémy

Herečka bojovala s obviněními z daňových podvodů, a to od roku 1974. Italští daňoví úředníci tvrdili, že své daně zfalšovala. Přestože byla v Itálii významnou osobností, v roce 1982 šla do vězení. Byl to měsíční trest, ale Loren byla po 17 dnech propuštěna.

Tvrdila, že její správce daní (účetní), který byl v době procesu už mrtvý, možná udělal chybu.

V roce 2013 kasační soud se sídlem v Římě rozhodl, že daňové výpočty paní Lorenové z roku 1974 nebyly chybné.

Edoardo Ponti, Sophia Loren, Carlo Ponti  v roce 2014
Edoardo Ponti, Sophia Loren, Carlo Ponti v roce 2014 | Zdroj: Kathy Hutchins / Shutterstock

U soudu nebyla naposled

Za svou kariéru se herečka několikrát ve svých rolích odhalila, ale vždy to považovala jako součást své profese a hereckého umění. Nedokázala se vyrovnat s tím, že ji hned několik desítek webových stránek pro dospělé použilo jako reklamu (šlo o použití jejího jména i těla).

Loren podala v roce 1999 žalobu v Indianě a uvedla, že takové jednání nemůže akceptovat, protože se cítí ponížená, v hanbě a v šoku a trpí kvůli tomu úzkostí a depresemi. Od soudu žádala náhradu škody a trvalá opatření, aby se podobná věc už neopakovala.

Nóbl dáma v letech, která patří mezi poslední pamětníky nejslavnějšího období Hollywoodu, hrála ve více než stovce filmů. Itálie už jí dávno odpustila její hříchy z mládí a dostalo se jí patřičného uznání. Do své rodné země se vrací, ale má i další nemovitosti v Evropě.

Ve věku 88 let je stále plná života, vydává knihy vzpomínek a nezapomíná ani na svůj oblíbený fotbalový tým SSC Neapol, kterému celý život fandí a podporuje ho.

Sophii Loren si připomeneme v jednom z nejznámějších filmu Manželství po italsku na ČT1 29.07.2023 ve 21:30 a 31.07.2023 ve 14:20.

Zdroje článku: