Celebrity pod lupou: Byla krásná a talentovaná. Národ však Lídě Baarové neodpustil její morální selhání

Celebrity pod lupou: Byla krásná a talentovaná. Národ však Lídě Baarové neodpustil její morální selhání
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nebyla zdaleka jedinou hvězdou, která se dokázala kvůli kariéře soustředit jen sama na sebe a jít si za svým cílem za každou cenu. Jenže jí chyběla pokora, tolik potřebná k tomu, aby jí národ odpustil její chování v nejtěžší době v historii země.

Byla a je nazývaná legendou československého stříbrného plátna, ale jako člověk si nikdy dobrou pověst nevybudovala. A byla natolik samolibá, že jí to bylo jedno. Měla ráda hlavně sama sebe, a proto se nejčastěji u jejího charakteru objevovala slova jako samolibá, sobecká, nepřátelská.

Přesto všechno po ní vzdychaly davy mužů, ze kterých si vybírala ty vlivné, slavné a bohaté. Možná i to by jí bylo časem odpuštěno, kdyby se ovšem nestala milenkou nacistického fanatika Josepha Goebbelse. Jejich nezdravý vztah posloužil jako inspirace mnoha spisovatelům a točily se o něm filmy. Ve stáří se Baarová vymlouvala na to, že byla moc mladá, naivní a nezkušená. A jak to všechno začalo?

Lída Baarová, vlastním jménem Ludmila Babková, se narodila 7. 9. 1914 v rodině magistrátního úředníka a jeho ženy Ludmily. Nebyla nijak výjimečně chytrá, ale byla hezká a měla jednu velkou výhodu. Ambiciózní matku! Právě ta jí pomáhala v kariéře, aby si tak splnila své sny prostřednictvím dcery.  Sama odmala toužila být divadelní hereckou hvězdou, ale to se jí nepodařilo, a tak obrátila svou pozornost k dceři, která jí naprosto věřila a sen o krásném životě plném přepychu a věčné slávy se jí zalíbil. Odmala jí matka vedla k tanci a hudbě a nezapomněla ani na studium jazyků. Štěstí přece přeje těm připraveným.

Dokonce i o jejím přijetí na konzervatoř se šeptalo, že to nebylo jen kvůli talentu, ale roli v tom hrála náklonnost jistého profesora a také známého herce. Jenže sebevědomá dívka, které matka vtloukala do hlavy, že je nejlepší, a proto jí všichni budou padat k nohám, na škole dlouho nevydržela. Chtěla filmovat a škola to zakazovala. Ve druhém ročníku tak bylo se studiem konec a konečně mohla začít plnit matčiny sny.

snímek z italského filmu Federica Felliniho
snímek z italského filmu Federica Felliniho | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Bylo jí sedmnáct a všem bylo jasné, že bude hvězdou

Pro dobrý start potřebovala zajímavý pseudonym. Ten si vzala po rodinném příteli Jindřichu Šimonu Baarovi. Její krása a noblesa, se kterou se dívala na svět, jí zaručila v třicátých letech tři až čtyři filmy ročně. A kde to nestačilo, přidala i něco navíc.  

S každou rolí byla sebevědomější a dokázala si prosadit honoráře, o kterých se ostatním herečkám ani nesnilo. Muži po ní doslova šíleli, protože je přehlížela a působila chladným dojmem. Stala se pro ně cennou trofejí. O milostném dobrodružství se zmínil třeba šarmantní Svatopluk Beneš a nebylo tajemstvím, že si prožila románek s Vlastou Burianem a z řadou režisérů, kteří ji obsazovali do hlavních rolí.

Když přišla nabídka do Hollywoodu, možná propásla svou životní šanci. Kdyby odjela do Ameriky, její život by asi vypadal jinak. Jenomže ona se bála. Byla už zvyklá, že byla obletovanou hvězdou a tušila, že v Hollywoodu by měla konkurenci. Nechtělo se jí začínat zase od nuly, a tak velkorysou nabídku na několikaletou spolupráci s MGM odmítla.

Místo toho se rozhodla pro natáčení v Německu, kde se jí rovněž dařilo, přestože nešlo o významné filmy. V Německu si našla i přítele, herce Gustava Fröhlicha. S tím to však skončilo v okamžiku, kdy jí do života vstoupil jeden z nejobávanějších mužů válečného Německa, Joseph Goebbels.

Románek s ženatým Goebbelsem zakázal sám Hitler a Baarová se musel v roce 1939 vrátit do Prahy. Tím okamžikem začal její pád. Sice ještě točila, ale už zdaleka nebyla tak zářivou hvězdou. Pomohl jí Miloš Havel, který ji vzal do Benátek na Bienále a představil tam několik filmů, kde hrála. Italská společnost Gines s ní v roce 1942 podepsala smlouvu na tři filmy. Hned v prvním se odhalila a byla tak jednou z prvních hereček v italské kinematografii, která odhalila před kamerou poprsí.

K její smůle se však v roce 1943 ve fašistické Itálii vylodili spojenci a musela se vrátit domů. Na Barrandově už o ní zájem nebyl a čeští režiséři se jí kvůli jejím vztahům raději vyhýbali.

Po válce vzal život hvězdy rychlý spád

Trestní nález
Trestní nález | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons
Trestní nález
Trestní nález | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Baarová byla obviněná z kolaborace a skončila na rok a půl ve vězení. V roce 1948 pro ni začala být situace špatná, protože komunisté posilovali svou moc a jí hrozilo, že se vrátí do vězení. Rozhodla se k emigraci do Rakouska.

Neměla v úmyslu se vzdát svých snů. Vyhledala svého italského agenta a znovu se začala objevovat v Itálii před kamerou. Jenže jí bylo už 31 let a o slovo se hlásily mladší a stejně sebevědomé krásky, jako třeba Sophia Lorenová nebo Gina Lolobrigita. Nakonec se dočkala i nabídek v Rakousku a Německu, ale Češi jí její přátelství s Němci neodpustili.

Zdroje článku: