Celebrity pod lupou: V dětství měl František Němec za kamaráda hrobníka, v dospělosti byl nejznámějším filmovým otcem

Celebrity pod lupou: V dětství měl František Němec za kamaráda hrobníka, v dospělosti byl nejznámějším filmovým otcem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Marně byste hledali nějaké skandály, v nichž by byl zapleten František Němec. Jediné, co je herci vyčítáno, je jeho role v seriálu 30 případů majora Zemana, kde hrál majora Žitného z kontrarozvědky.

Přestože je jméno Františka Němce spojeno především s Národním divadlem, kde dovedl některé ze svých rolí k naprosté dokonalosti, televizní diváci ho vnímají především jako tatínka rošťáka Vaška ve filmech Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Byl to právě on, kdo si Tomáše Holého do role prosadil, protože „to ušaté torpédo“ mu prostě padlo do oka.

I přes osmdesátiny, které letos v srpnu herec slaví, se těší stále dobrému zdraví a zůstává věrný divadelním prknům. Ve filmu se však nikdy nedočkal opravdu velkých rolí, ale i tak si získal popularitu. Režisér Strach, který o něm točil portrét, o něm řekl:

Mám k němu takřka synovský vztah, je to člověk nevídané pokory, chytrého humoru a nekonečné laskavosti.

O soukromém životě Františka Němce se toho moc neví. Dlouhé roky čelil kritice za roli v pranýřovaném seriálu 30 případů majora Zemana, kde na rozdíl od „obyčejného“ kriminalisty Vladimíra Brabce hrál pracovníka kontrarozvědky. Němec se však hájil tím, že když na roli kývl, bylo to v dobré víře, že jde točit zajímavé kriminální příběhy.

Žádných jiných negativních reakcí se nedočkal. V manželství s jednou ženou je přes padesát let, ale na veřejnosti se s ní moc často neobjevoval, protože si svou rodinu pečlivě střežil. Stejně tak dopřál nerušený život dcerám, které už z něj dávno udělaly dědečka.

Volný čas tráví na chalupě v severních Čechách, kde si nejraději čte. Nic neprozradil ani o svém dětství, ale jeho mladší sestra Marie byla přece jen sdílnější. Na bratra prozradila, že v Chýnové, kde žili, byl velice často na hřbitově a místní hrobník byl jeho velkým kamarádem. Nechával ho zvonit umíráček.

Štěpánková, Němec
Štěpánková, Němec | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Stejně jako řada jiných herců, k divadlu si přivoněl už během školních let, kdy hrál u ochotníků. Na gymnáziu se herectví stalo jeho velkou vášní, a tak přirozenou volbou bylo studium na DAMU. Na divadelních prknech už zazářil během studia, a tak po škole nemusel hledat uplatnění v malých divadlech, ale rovnou dostal nabídku od Městských divadel pražských. To přivítal, protože k práci dostal i byt, a tak mohl přesídlit do hlavního města. V osmdesátých letech se potom přesunul do „zlaté kapličky“, kde ohromil Hamletem.

Po revoluci zůstal divadlu věrný, ale příležitostí ve filmu už tolik nebylo. Odešel také z DAMU, kde učil, protože se mu nelíbilo, jaké poměry na škole nastaly.

Diváci si ho mohou připomenout třeba v seriálu Nemocnice na kraji města, který se pravidelně vrací na obrazovky, kde si zahrál doktora Vladimíra Řehoře zvaného Gregory, který zlomil srdce anestezioložce Daně Králové (Jana Štěpánková), když odjel kvůli práci do Alžíru.

František Němec byl také velmi aktivní v dabingu a jeho hlasem k českým divákům promlouval třeba Robert De Niro, Michal Dočolomanský, Henry Fonda, Jeff Bridges. Naprosto dokonale jeho hlasem perlil na obrazovkách Sir Humphrey Appleby v seriálech Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére.

Zdroje článku: