Zlatá labuť: Křehká, s tváří nevinného dítěte, a přesto sobecká intrikánka. Taková je Markéta v podání Barbory Bočkové

Zlatá labuť: Křehká, s tváří nevinného dítěte, a přesto sobecká intrikánka. Taková je Markéta v podání Barbory Bočkové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I přes svůj nevinný a křehký vzhled dostává herečka role drsných a sebevědomých žen. Neztratila se ani v roli mladé kriminalistky. Markéta Ditrichová je však seriálová postava, která svou povahou diváky stále překvapuje.

Podobně to má v životě asi i herečka Barbora Bočková, která po ukončení sportovní kariéry v moderní gymnastice pracovala jako terapeutka a v třiadvaceti letech se rozhodla, že to není ono a zapsala se na DAMU.

O deset let později už má za sebou výrazné role, mezi nimi třeba tu v thrilleru Promlčeno, kde si zahrála s Karlem Rodenem.

Opravdovou popularitu jí přinesla až role křehké a na smrt nemocné Markéty, jediné dcery z bohaté podnikatelské rodiny, která vypadá jako andílek, ale je největší seriálovou intrikánkou. V tom určitě předčí i Irenu, ale protože nedostává až tolik prostoru, je pro diváky stále trochu tajemná a nevědí, co od ní čekat.

Původně Barbora vzala roli, o které si myslela, že bude spíše epizodní a že jako nemocná s tuberkulózou se stane snoubenkou Petra Kučery a brzy ze seriálu zmizí. Sama byla překvapená, jak se nakonec mladá Ditrichová vybarvila a jak úspěšně proplula i do druhé řady seriálu. Můžeme jen spekulovat o jejím osudu, ale možná se lze opřít o zmínku Bočkové, že už ví, jak její postava dopadne. To by mohlo znamenat, že v plánované třetí řadě, ke které právě vzniká scénář, už nebude.

Mladá herečka tuto trochu nevděčnou roli přijala především kvůli dobové atmosféře a možnosti pracovat s novými kolegy. V jednom rozhovoru přiznala, jak to s Markétou má:

Taky jsem Markétě naletěla. Na druhou stranu mám vlastně tu možnost ukázat, že takoví lidé byli, jsou a budou.

Z epizodní role se stala jednou ze stálých postav, která navíc zásadním způsobem ovlivňuje život Petra a Báry. Vědoma si své nemoci, Markéta si chce ze života urvat co největší porci a neohlíží se na nikoho. Navíc má výhodu ve své rodině, která má moc a vliv a dokáže jí pěkně umetat cestičku.

Když jsem v pozici diváka, tedy v okamžiku, kdy si čtu poprvé scénáře dalších dílů, rozčiluju se nad Markétou, stejně jako pak divák u televize. Ze začátku jsem ji, asi jako většina diváků, pro její nemoc a rodiče omlouvala, a když začala přitvrzovat, i ty poslední kapky naděje na slitování se rozplynuly.

Představitelka Markéty je na druhou stranu ráda, že může ukázat, že i tak zlí lidé jsou mezi námi. Na svou negativní postavu se vlastně dívá podobně jako Ladislav Hampl na roli Bouchnera.

Adamem Vaculou, který hraje Petra Kučeru, se Bára potkala poprvé až na natáčení a hned si rozuměli. Humorné je, že ještě více si sedla s Martou Dancingerovou, která hraje prodavačku Báru Veselou a zakázanou lásku Petra Kučery. Obě by uvítaly, kdyby se jejich postavy skamarádily, ale to se nestane, jak prozradila.

Zdroje článku: