Žena za pultem: Atmosféru oblíbeného seriálu doplnila i celá řada vedlejších postav

Žena za pultem: Atmosféru oblíbeného seriálu doplnila i celá řada vedlejších postav
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro některé mladé herce malých rolí to byla zajímavá zkušenost, jak si zahrát ve velkém seriálovém projektu, ale nabídkami nepohrdli ani zkušení herci. Všeobecně se vědělo, že u seriálu Jaroslava Dietla je úspěch zaručen, a tak na malou roli kývl třeba i Jaromír Hanzlík či Marie Motlová.

Jaromír Hanzlík byl v roli mladého skladníka jako ryba ve vodě

Jako skladník Oskar byl hlučný, přátelský a oblíbený. V prodejně rozvážel zboží ze skladu na jednotlivá prodejní oddělení. V převážně ženském kolektivu si ho prodavačky hýčkaly. Herec Jaromír Hanzlík byl v té době považovaný za jednoho z největších talentů. Velice dobře o něm mluvila jeho vrstevnice Lenka Termerová (hrála Jiřinku), která podotkla, že s Hanzlíkem se potkala ve škole, ale on do ní moc nechodil, protože ho rovnou vzali do Divadla na Vinohradech. Jeho talent chválil i Otakar Brousek mladší:

„Vzhlížel jsem k němu jako mladý, protože byl tenkrát, hlavně na divadle, úžasný.“

Jak šlo o roli protivné a hádavé babky, Marie Motlová byla na seznamu hereček nahoře

Nerudná, zatrpklá a nepřístupná důchodkyně Kubánková byla však v jádru citlivá a zranitelná žena. V samoobsluze pracovala ve výkupu lahví.

Marie Motlová se do paměti diváků zapsala především jako babi z populární trilogie o Homolkových. Žena za pultem nebyl jediný seriál Jaroslava Dietla, kde se objevila. V Nemocnici na kraji města byla dobrou a starostlivou duší v domácnosti primáře Sovy. Marie Motlová byla nesporný herecký talent a z venkovského divadla se dostala až do Národního divadla v Praze. Bohužel nebyla v životě moc šťastná a pila. Když se jednou dostavila opilá na představení, dostala vyhazov. Žádné velké divadlo už jí angažmá nenabídlo. Naposledy byla v angažmá na Kladně.

Byla pověstná také tím, že vše, co vydělala, hned utratila. Když ji bolely nohy, nechala se odvést na chalupu taxíkem, aniž by se nějak moc zabývala tím, že bude muset sáhnout hluboko do kapsy.

Nejdrzejší prodavačkou byla prostořeká Simona Stašová jako učnice Zuzana

Zuzana byla živel, který nedokázala zkrotit ani všeobecně oblíbená Anna Holubová. Zuzana bavila televizní diváky také tím, že občas nevydržela pohled na prodávané zboží, a tak si ukousla kus z chlebíčku či ze salámu nebo slupla jablíčko. Vedoucí Karas (Menšík) pověřil Annu, aby mladou divošku hlídala a naučila ji, jak se má v práci chovat.

Stašová se s režisérem Dudkem znala, protože ji připravoval na zkoušky na DAMU. Roli tak dostala trochu z protekce. Ani Simona Stašová seriál nijak nezatracuje a ráda si na své herecké začátky zavzpomíná.

Jiřina Švorcová o ní měla vysoké mínění a tvrdila, že je mnohem všestrannější herečkou než její matka Jiřina Bohdalová. Zmínila také hodně divoké manželství s Pavlem Trávníčkem, které herečka v té době prožívala. Jako o zábavném raplovi o ní mluvila i Lenka Termerová, která v seriálu dělala vedoucí v úseku zeleniny.

Zdroje článku:
  • kniha Žena za pultem (Graclík, Nekvapil),
  • autorský článek