Zajímavosti ze světa Oscarů aneb co jste možná nevěděli

Zajímavosti ze světa Oscarů aneb co jste možná nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každoroční předávání cen filmové akademie sleduje bedlivě celý filmový svět. Od roku 2002 se ceny udělují na konci února v Hollywoodském Dolby Theatre. Pojďte se s námi podívat na zajímavosti a kuriozity, které jsou s předáváním Oscarů spojeny.

Pět minut tleskat

První předávání Oscarů proběhlo v roce 1929. Sošku získal Charlie Chaplin s jeho filmem Cirkus. Poté žádné ocenění dlouho neobdržel. Až v roce 1972, a to Oscara za celoživotní dílo. Tehdy se mu dostalo nejdelšího potlesku v dějinách ceremoniálu. Lidé v sále tleskali dlouhých 5 minut!

Zavaleni soškami

Zatímco některé filmy odcházejí s prázdnou, jiní tvůrci tráví na jevišti neskutečně mnoho času. Nejvíce sošek v historii si odnesly tři filmy: Ben-Hur (1960), Titanic (1998) a Pán prstenů: Návrat krále (2003). Zkuste si tipnout, kolik sošek si celkově filmy odnesly? Kdo hádal, že každý film obdržel neuvěřitelných 11 Oscarů, měl pravdu! To snad ani nemohli pobrat!

Kdo jich měl doma nejvíc?

Amerického tvůrce Walta Disneyho snad není třeba představovat. Dodnes je navíc držitelem rekordního počtu sošek. Tvůrce Mickey Mouse má na svém kontě neuvěřitelných 22 Oscarů! Navíc byl právě on také nejčastěji nominovanou osobou – dokonce devětapadesátkrát.

Protesty musí být!

Každoročně se kvůli udílení Oscarů protestuje. Snad by to ani nebyla Amerika, aby i tuto událost neprovázely protesty a kontroverze. Historicky je prokázáno, že při udělování cen nejde jen o ocenění filmového umění, ale i o společenské vztahy. Ale nic naplat, když už je soška udělena, protesty moc nepomohou.

Díky

Slavný filmový tvůrce Alfred Hitchcock nikdy na Oscara nedosáhnul. Až v roce 1967 jej akademie odměnila cenou za celoživotní dílo. Přišel na pódium, řekl: „Thank you,“ a odešel zpět do hlediště.

A kdo že je nejúspěšnějším Čechem, který kdy na půdě akademie obdržel slavnou sošku? Jedná se o Miloše Formana. Získal dva Oscary, a to za snímek Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus.