Zábavná soutěž kolem velkého kola aneb vzpomínka na televizní pořad „Kolotoč“. Který moderátor byl nejoblíbenější

Zábavná soutěž kolem velkého kola aneb vzpomínka na televizní pořad „Kolotoč“. Který moderátor byl nejoblíbenější
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na přelomu 90. let a nového století se na Nově vysílal zábavný pořad „Kolotoč“. Soutěž, ve které hráli účinkující o peněžní či materiální ceny. Přes 7 let se pořad držel v programu a patřil v tu dobu mezi velmi oblíbené soutěže.

Úspěšný koncept, ale průměrní účastníci

„Kolotoč“ byla česká verze celosvětově úspěšného pořadu „Wheel of Fortune“ z Ameriky. Adaptace této soutěže se objevily i v Německu, ve Francií či v Anglii. Princip pořadu je velmi lehký. Soutěžící musí vyluštit tajenku (může se jednat o přísloví, citát z filmu, jméno atd.). Aby to šlo lehčeji, musí roztočit velký kolotoč, na kterém jsou různá políčka s body. Po roztočení si mohou soutěžící vybrat písmenko, které se v tajence objeví. Ten, kdo má nakonec nejvíce bodů, si zahraje ve finále o jackpot. Zákeřné je políčko „Bankrot“, poté si hráč nesmí ani vybrat písmenko, a ještě k tomu ztratí všechny doposud vyhrané body. Za správně vyluštěnou tajenku mohl vyhrát soutěžící 3000, později 5000 korun.

Jediným problémem byla nejspíše kvízová kompetence účinkujících. Nejčastěji zde hráli obyčejní lidé, kteří nikdy v televizi nebyli. Tato případná nervozita mohla negativně ovlivnit soustředění, proto se teď na Youtube nachází několik videí s kompilacemi nesprávných až skandálně špatných odpovědí od soutěžících. Klasická chyba bylo zvolení písmenka, které se již odhalilo.

Dobrý moderátor táhne show

„Kolotoč“ byl uváděn hned několika moderátory. První, a asi nejúspěšnější byl rozhodně Pavel Poulíček, který nebyl jen úplně první, ale po delší pauze i posledním moderátorem tohoto pořadu. Jeho uvolněnost a přirozená vtipnost dodaly soutěži jistý bonus. Navíc měl nervy jak ze železa a dokázal z každé (sem tam i extrémně nesprávné) odpovědi udělat komediální moment.

Dalšími moderátory pořadu byli Jan Musil a sourozenci Adéla a Dalibor Gondíkovi. Ale ani Musil, ani Gondíkovi nezvládli zaujmout diváky stejným způsobem jako Poulíček.    

V dnešní době si tento pořad bohužel neužívá velké oblíbenosti. Na ČSFD mu dali diváci pouhých 24 %, a i pokus o znovuzrození pořadu na TV Barrandov se nepovedl. Po pouhých dvou měsících byl nový pořad „Roztoč to!“ náhle ukončen.