Výměna manželek: Nikola se ocitla v Irsku v romské rodině, idylka to pro ni nebyla

Výměna manželek: Nikola se ocitla v Irsku v romské rodině, idylka to pro ni nebyla
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mezinárodní Výměny manželek patří k těm nejoblíbenějším. Třiatřicetiletá Nikola se ocitla v romské rodině v Irsku a určitě se nabídne srovnání s naprosto šokující předchozí epizodou této reality show. Přesně se hodí rčení: Nesuď knihu podle obalu.

Nikola (33) má dvě děti a v současné době je v domácnosti. To jí dává možnost pečovat celý den o domácnost, stejně starého Mirka a dvě děti (9 a 7). Manželé jsou spolu 11 let a z Mirky se stal pedant na úklid. Tím trochu terorizuje manžela i děti. Přece jen, utírat prach dvakrát za den nebo denně vysávat matrace, je trochu moc.

Na druhé straně žije Petra (38), matka dvou dětí (12, 7). Petra žije s Michalem (44) v Irsku, kde je velká česky mluvící komunita. Děti přesto předstírají, že neumí česky. Do pořadu je přihlásil Michal, řidič z povolání. Má pocit, že manželce vadí, že přijde z práce a jen odpočívá. Chtěl by, aby ocenila, že ho má. Trochu přehlíží, že i ona má svou práci. Není to tedy jen on, kdo nosí domů peníze.

V Česku s Petrou

Petra je nadšená z domku, který má zahradu a bazén. Už druhý den ale zjišťuje, že s Eliškou není vstávání snadné. Brzy také pozná, že domácnost, která je uklízená dvakrát za den, moc práce nepotřebuje. Přesto se snaží předstírat, že uklízí.

Problém je spíš u dětí, které Mirka moc nerespektují. Jak zjišťuje, generálem je Nikola. Ta má u dětí takový respekt, že i špatně položený polštář na posteli vnímají jako problém.

Petra není bordelář, ale nehodlá se úplně podřídit zvyklostem domácnosti. Polštáře na terasovém nábytku přes noc zmoknou a nebude to pouze jednou.

Petra spíš hledá jiný způsob, jak se zabavit. Zkusí si to v dílně s Mirkem, který je nadšený, protože Nikola o takové práce zájem nemá.

Petru hodně překvapí, když klukovi upadne lahev s limonádou a zanechá flek na zdi. Klučina má nepředstíraný strach z toho, co na to řekne matka. Je mu jasné, že to schytá, přestože to neudělal schválně. Dokonce se nevyhne slzám.

Pobyt v Česku si jinak Petra užívá a ani Mirek nic proti náhradní manželce nemá. Líbí se mu, že jde na výlet, protože Nikola by ho poslala samotného, aby mohla v klidu uklízet. Mirek přiznává, že nejen děti mají doma vojnu, pokud si po sobě neuklidí. Z dvojice se tak trochu stávají spojenci, kteří si z přehnané péče paní domu dělají legraci.

V Irsku s Nikolou

Česká pohodička v Irsku není. Nikola sice tuší, že její vysoké nároky na úklid nejsou úplně běžné, ale nedokáže s tím nic dělat. Navíc se k problémům v nové domácnosti přidávají i podivné stravovací návyky v rodině. Nikomu nechutná, a tak jídlo končí v odpadkovém koši. Navíc trochu vázne komunikace s Petrou a Jakubem, kteří se asi stydí za své kořeny a předstírají, že nemluví česky. Možná by se měly k plotně postavit děti a ukázat, jak se vaří, když nevychovaně pohrdají úsilím, které Nikola jídlu věnuje. Michal je na tom stejně. Ani on neskrývá, že jídlo vyhazuje do odpadkového koše. Přece na to má! Možná nepřišel na jiný způsob, jak ukázat, že se rodina má dobře a do Čech by se nevrátila. Tam se totiž prací nedá uživit, tvrdí hlava rodiny.

Nikol si sice uvědomuje, že její „úchylka“ může trochu ovlivňovat pohodu u rodinného krbu, ale v náhradní domácnosti si připadá nedoceněná. Nespokojená je nejen s plýtváním jídlem, ale i s dětmi a manželem, kteří si neumí po sobě uklízet a čekají, že to za ně matka udělá.

Nakonec dá za pravdu Nikole i tchýně. Je za to potrestána tím, že Michal jí nedá na hlídání děti, přestože je to její běžná činnost. Dovolila si kritizovat, tak jí musí dát lekci. Copak by asi dělal, kdyby mu jednou tchýně děti nepohlídala, když to bude potřebovat.

Michal se však neukazuje jen ve špatném světle a v první části pobytu se snaží Nikolu brát ven, aby nebyla tak soustředěná na uklízení. I ona někde uvnitř dojde k poznání, že místo času, který by mohla trávit s rodinou, trochu zbytečně věnuje čas uklízení.

Jenže si nemůže pomoct. Náhradní děti učí svému pořádku, chce ovlivnit plýtvání jídlem. Jenže desetidenní pobyt je příliš krátký na to, aby mohla něco změnit. Nakonec už toho má Michal dost. Hádky jsou na denním pořádku. Nikola to schytá za špatné uklízení i vaření, což způsobí další mráčky v domácnosti.

Mezi osmi očima

Závěrečné setkání nebylo nijak dramatické. Překvapivě se Petra zastala Nikoly, protože ani ona není se svou rozmazlenou rodinkou úplně spokojená a vadí jí, že zbytečně tráví čas vařením a nikdo to neocení. Plýtvání jídlem je u nich na denním pořádku a Nikola si tak nemusí vyčítat, že se o rodinu starala špatně.

Možná je nejvyšší čas, aby si Michal a další nároční gurmáni v domácnosti začali vařit sami.

Zdroje článku: