Střevíček měl původně Popelce nazouvat úplně jiný princ

Střevíček měl původně Popelce nazouvat úplně jiný princ
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Téměř půl století stará pohádková klasika Václava Vorlíčka bude letos pro diváky připravena na Štědrý den. Loni pohádka Tři oříšky pro popelku v čase vánočním přilákala k obrazovkám 2,7 milionu diváků a určitě si své příznivce najde i letos.

Roli trochu tvrdohlavého prince ztvárnil mladý Pavel Trávníček, ale všechno mohlo být úplně jinak. Václav Vorlíček měl pro obsazení role hned tři kandidáty. Kromě Pavla Trávníčka to byl Jan Hrušínský a Jaroslav Drbohlav, se kterým už režisér v minulosti spolupracoval. Nakonec padla volba na Trávníčka. Mladý švihák z Moravy vzhledově připomínal slavné zahraniční hvězdy a měl takový „delonovský šmrnc“. Režisér v té době ovšem netušil, že Trávníček nedokáže potlačit svůj moravský akcent. Nakonec ho musel nadabovat Petr Svojtka.

Jaroslav Drbohlav tak získal pouze roli jednoho z princových pobočníků. Mladý herec bohužel nedostal do života ty nejlepší karty, ale přestože žil pouhých 38 let, zanechal stopu ve více než 50 filmech. Role v Popelce je sice malá, ale velmi známá. Na osobnost herce si dnes však už málokdo vzpomene, přestože o jeho talentu nebylo pochyb.

Drbohlav, Trávníček a Jandák, zdroj: TV Nova

Bohužel v jeho rodině byla nebezpečná cukrovka, která si vybírala krutou daň. Jaroslavova sestra na nemoc zemřela v pouhých 27 letech a i Jaroslav měl poměrně rychlý průběh nemoci. Přesto věřil, že s léčbou své zdravotní komplikace zvládne.

Po maturitě šel studovat na DAMU, kde měl za spolužáky Viktora Preisse, Janu Šulcovou nebo Oldřicha Víznera. Po studiu si k hraní přivydělával prodejem zeleniny ve stánku, a právě tam ho zastihla nabídka na roli v pohádce.

I přes malou roli mu pohádka přinesla ohromnou popularitu a mohl si dovolit odejít na „volnou nohu“ do Prahy. Hostoval v Národním divadle a bral příležitostně práci u filmu. Zajímavý je projekt amerického filmu Operace Daybreak z roku 1975 o atentátu na Reinharda Heydricha. Zahrál si s Martinem Shawem, populárním Doylem ze seriálu Profesionálové.

Jaroslav Drbohlav se ještě stihl oženit a s manželkou Marcelou přivedli na svět dceru. Jenže nemoc udeřila vší silou, s herectvím byl konec a začaly mu selhávat orgány. V roce 1985 podstoupil unikátní transplantaci ledvin a sleziny, ale jeho tělo orgány nepřijalo a krátce po operaci zemřel. Má hrob na vyšehradském hřbitově.

Pohádka Tři oříšky pro Popelku bude vysílána 24. prosince večer na TV Nova.

Zdroje článku:
  • lupa.cz,
  • Nostalgie,
  • autorský článek