Seriálové návraty: Další připomínka zapomenutých i znovuobjevených československých seriálů z let 1971–1975

Seriálové návraty: Další připomínka zapomenutých i znovuobjevených československých seriálů z let 1971–1975
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V úvodu si připomeneme seriál, který už neuvidíme. Byl zničený. Seriál Ctná paní Lucie vznikl v roce 1972 v režii Petra Tučka a měl 6 půlhodinových epizod. Šlo o romantický seriál o krásné panně, moci a rytířské cti. Česká náhražka Angeliky se nelíbila G. Husákovi a tvůrci se tak zalekli, že seriál zničili.

V seriálu byly dvě písničky, které každý díl otevíraly a uzavíraly. Jde o „Má viola“ a „Život je cesta“. Nazpíval je Waldemar Matuška, hudbu složil Zdeněk Liška. Jakýmsi zázrakem zůstaly zachovány amatérsky nahrané na dobový magnetofon, což s jedinou zachovanou fotografií ze seriálu představuje poslední hmotné důkazy o existenci seriálu, který zmizel kvůli špatnému vkusu jednoho komunisty.

Jana Eyrová

Černobílé zpracování klasického příběhu z roku 1972 si nic nezadá se zahraničními verzemi. Věra Jordánová obsadila do čtyřdílné ságy krásnou Martu Vančurovou, Jana Kačera, Radoslava Brzobohatého a první zkušenosti před kamerou sbírala Magdalena Reifová.

Podle románu Charlotty Brontëové se diváci ponořili do čtyřdílného příběhu dívky, která svým charakterem, vytrvalostí a statečností dokázala okouzlit lidi ve svém okolí. Jde o jednu z těch slavných hrdinek, které inspirovaly řadu filmařů. Eyrová měla ukázat, že lidé se nemají posuzovat podle společenského postavení, ale podle poctivosti a ryzího charakteru. Marta Vančurová dodala postavě čistotu a nevinnost.

Seriál lze dohledat na internetu.

Straty a nálezy

Seriál z roku 1974 patří k těm nejlepším dílům, které se ve slovenské režii zrodily. V pěti epizodách z dílny Stanislava Párnického se potkali slovenští herci jako Milan Kňažko, Juraj Kukura nebo Magda Vášaryová s několika českými kolegy a kolegyněmi. V seriálu si zahrál třeba Petr Čepek nebo Slávka Budínová. Určitě je zajímavé, že si zde roli lékaře vyzkoušel Ladislav Chudík, později milovaný doktor z Nemocnice na kraji města. Spíše než s tímto seriálem se dílo dá srovnat se Sanitkou. Místo Jandery diváci fandili mladému doktorovi Petrovi, spravedlivému a čestnému hrdinovi.

Kamenný řád

Šest epizod Aloise Müllera i dnes fanoušky retro seriálů udivuje. V roce 1974 mohl vzniknout příběh o rodině, kde se vše točí kolem jejich gruntu, přičemž rozhodně nešlo o nějaký tajný způsob, jak lidem předložit, že český sedlák je přežitkem a že všichni by měli po vzoru sovětských kolchozů toužit svůj majetek darovat do družstev. Zvláštní je jen herecké obsazení, kde je většina herců neznámá, ale podle recenzí to vůbec nevadilo – i méně slavní herci drželi krok s Töpferem a Bekem.

Seriál se dá najít na internetu.

Slovácko sa nesúdí

V roce 1975 vzniklo v režii Petra Tučka šest humorných epizod podle knihy Zděňka Galušky a jeho vyprávění z vesnického života na Slovácku.

Pagáč a Klásek jsou svérázné postavičky, které už jen svou mluvou dokázaly přivést diváky k slzám. Atraktivnost seriálu však nestojí jen na hereckém výkonu Josefa Kronera a Oldřicha Velena, ale vesnické osazenstvo doplnila celá řada populárních herců, mezi nimi například Jiří Lábus, Ilja Prachař, Josef Somr, Slávka Budínová, Karel Augusta, Svatopluk Skopal, Vlastimil Brodský, Jana Švandová, Michal Dočolomanský a řada dalších.

Seriál se po letech dočkal pokračování. V roce 1984 Tuček natočil dalších šest epizod.

Zdroje článku: