Seriál Kukačky: Nevychovaný smrad, nebo autista?

Seriál Kukačky: Nevychovaný smrad, nebo autista?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tak jako Jakub z oblíbeného seriálu Kukačky, různými projevy autismu trpí celá řada dětí. Pokud se člověk o tuto problematiku sám nezajímá a nevyhledá si informační kanály, zůstává pro něj autismus polem neoraným.

Přiblížení projevů autistického chování formou populárního seriálu – ideální tah pro šíření osvěty o této komplikované problematice. Nespecifické, výstřední projevy chování u těchto dětí jsou, kvůli neznalosti veřejnosti, přijímány s rozpaky a nepochopením, popřípadě se jeví jako společensky neakceptovatelné.

Proč se od sousedů často ozývá podivný dětský řev? Proč ten malý kluk v jídelně skoro nikdy nic nesní? Proč syn mé kolegyně divně kouká a neodpovídá mi? Proč ta roztomilá holčička ztropila v autobusu takovou scénu, když řidič jel po objížďce? Mnohé záhady z běžného autistického světa krásně přiblížila veřejnosti postava Jakuba v Kukačkách. Dítě, které se zrovna nechová podle norem, ještě nemusí být nevychovaný smrad.

Při sledování seriálu Kukačky se maminky takto postižených dětí přímo viděly v těžké pozici Terezy. V diskuzi souhlasily, že dítě, ačkoliv je jiné, bezmezně milují a neumí si představit, že by vůbec mohly jednat, v případě záměny, o jeho vrácení biologickým rodičům.

V seriálu pomáhá Jakubovi se zvládáním výbuchů vzteku Tomáš
V seriálu pomáhá Jakubovi se zvládáním výbuchů vzteku také Tomáš. | Zdroj: Miroslav Kučera / © Česká televize

Jakub trpí Aspergerovým syndromem, který se v rámci autistického spektra projevuje vysokou inteligencí, ale v běžném životě je znát odlišnost vnímání světa dítěte.

Řád, stereotypy, odosobnění a život ve svém světě bez emocí. Jakub představil různé projevy autismu i divákům, kteří o něm zatím neměli žádné povědomí. Pomůže to k přenastavení vnímání těchto dětí společností?

Řvoucí dítě s hysterickým záchvatem nemusí být žádným rozmazleným frackem. Panika a strach, vybočení ze zažitého stereotypu nebo pouhá nepochopitelná situace může v těchto dětech vyvolat silné reakce.

Rodiče do diskuze přidali své vlastní postřehy s autistickými dětmi. Byli vděční za to, že se pro veřejnost otevřela tato Pandořina skříňka, a tak byly nenásilnou formou představeny některé z možných projevů těchto dětí.

Zdroj článku:
  • Autorský text