Prostřeno: Pořad nejen o domácím vaření, ale i o závisti, sebechvále a předvádění se

Prostřeno: Pořad nejen o domácím vaření, ale i o závisti, sebechvále a předvádění se
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbený pořad Prostřeno se vysílá na TV Prima už třináctým rokem. Jeho popularita neklesá, jen se stále mění důvod, proč jej lidé sledují. Často nejde vůbec o samotné vaření, někteří účastníci vypadají, že do kuchyně přišli omylem. A to diváky baví.

Pravdou také je, že prakticky většina diváků čeká na škobrtnutí soutěžících. Na to, že nebudou umět vyslovit název pokrmu soupeřícího hostitele, ztratí se ve vypůjčené kuchyni, něco připálí, připraví jídlo, které se nedá jíst, nebo budou na štíru s hygienou. Čím větší fiasko se v pořadu odehraje, tím přitahuje více diváků.

Zdroj: FTV Prima

Za roky vysílání soutěžící bojovali nejen s názvy pokrmů, ale také s nefunkčními přístroji, vyhozenou elektřinou, nedostatkem času i prostoru, zkrátka se vším, co se vám může přihodit i v běžném životě. Zvláštní kapitolou jsou kuchtíci, kteří ani běžně nevaří a před kamerou a hosty se snaží vytvořit nikdy neochutnané jídlo podle receptu z internetu, který si jen vyhlédli. Takovým soutěžícím jde jen o výhru anebo mají nějaký blog či účet na sociálních sítích a hledají sledující. To je potom jasné, že spíše než lahodnou svíčkovou podle maminčina receptu pohostí své konkurenty téměř nepoživatelným jídlem a místo vaření předvedou estrádu. Pořad už zažil i polévku ze sáčku nebo jídlo z konzervy.

Někdy se přihlásí i skvělí kuchaři

Abychom ale neházeli všechny soutěžící do jednoho pytle, někteří opravdu vařit umí, a to skvěle. Jen málokdy však zvítězí, protože jde hlavně o taktiku a také o závist. Pokud paní Marie v pondělí pohostí v krásném domě hosty jako by byli v nejlepší restauraci, každý bude na jejím jídle hledat chyby. Je to logické. Čím hůře bude hodnotit a navenek všechno chválit, tím větší šanci má, že získá o nějaký ten bodík navíc až dojde na jeho kuchařské umění.

Dobří kuchaři s originálními recepty jsou také skvělou inspirací pro nové nápady v kuchyni a pro diváky jsou dostupné recepty na iprima.cz. Chce to sice trochu trpělivosti, ale někdy se objeví i velice dobré rodinné recepty, které jinde nenajdete.

VIP v kuchyni jsou vždy divácky atraktivní

Zdroj: FTV Prima

Zajímavostí jsou speciály, které vždy komunikují jedno téma a VIP osobnosti nechávají nahlédnout kamery pod ruce. Divák tak může zjistit, jak se vaří v rodinách celebrit a také třeba to, jak bydlí. Celebrity nevaří kvůli penězům, ale většinou proto, aby případným vítězstvím pomohly dobré věci. A pro ně je to samozřejmě možnost, jak se předvést v dobrém světle a ukázat, že také umí něco „normálního“.

Někdy je těžké i jídlo správně pojmenovat

Každé natáčení pořadu je skutečně jedinečné, a přesto se v něm některé situace opakují stále dokola. Třeba problémy s výslovností. Jsou okamžiky, kdy se nad mezinárodně koncipovaným menu zapotí nejeden jazykovědec. A jaká slova dělají účastníkům nejčastěji problémy? Příkladem je slovo „taktika“ – v pořadu se tedy občas objeví „taktizátor, který taktikuje“. Často je problémem úkol týdne. Ne kvůli náročné přípravě pokrmu samotného, ale proto, že účastníci nevědí, co takový úkol obnáší, případně se perou s výslovností. K nim patří: carving, amuse bouche, cheesecake (výslovnost často „chesekake“), raw.

Zajímavé je také sledovat, jak se v posledních letech mění chutě. Zatímco na počátku vysílání pořadu byl otázkou cti dlouhé hodiny tažený vývar a domácí nudle, dnes většina soutěžících volí jednoduché krémové polévky, které jsou rychlé a snadné na dochucení. Riskovat a připravit méně známou polévku, jako je dýňová, se často nevyplácí. Někdy soutěžící už z principu kritizují to, co neznají. Samozřejmě tajně! Hostiteli nejspíš jídlo pochválí.

Jako příloha vedou bezesporu šťouchané brambory, obohacené tu o slaninku, jindy o cibulku. Rýže se na talířích hostů objevuje velice málo, je totiž podle všeho považovaná za přílohu ze školních jídelen. A také je třeba vědět, jak ji dobře připravit.

Prostřeno už dávno není pořadem, kde soutěžily zejména ženy a svou oblibu mělo hlavně u diváka seniorského věku. Stále častěji se zapojují také muži, kteří většinou chystají maso, rádi grilují a rozhodně občas zaujmou i přípravou dezertu, byť na úvod tvrdí, že cukráři rozhodně nejsou.

V pořadu soutěží všechny věkové skupiny a stále více mladých lidí, kteří mají na stravování úplně jiný pohled než generace jejich rodičů a prarodičů.

Intriky už k pořadu patří

Zdroj: FTV Prima

Přestože tvůrci tvrdí, že intrik ubývá, není to úplně tak. Soutěžící jsou však rafinovanější a neříkají na kameru úplně vše. Stále si někdo posteskne, že nudle nejsou domácí a bagetka je kupovaná. I tak jde o pořad, který je už televizní stálicí a ani nepříliš vtipné komentáře moderátorů diváky od sledování neodradí.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text