Plechová kavalérie: Nepředstavitelně zábavné dobrodružství party kombajnérů z Nepomuku

Plechová kavalérie: Nepředstavitelně zábavné dobrodružství party kombajnérů z Nepomuku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1979 osvědčená dvojice Jaroslav Dietl a Jaroslav Dudek nadělila divákům další z populárních seriálů, které nechávaly nahlédnout do života určité profese. Tentokrát šlo o kombajnéry, kteří se vydali na letní a hodně dobrodružnou cestu v kombajnech napříč republikou, aby nepřišlo ani zrno nazmar.

Seriál se ztratil do propadliště televizních dějin a je to trochu škoda. Letních seriálů plných komických situací moc nemáme. Tentokrát více jak 7 epizod Jaroslav Dietl o sklizni obilí asi nezvládl vymyslet. Ale i tak jde o podívanou, která není k zahození.

Seriálový příběh vypráví o brigádě kombajnérů z Nepomuku na Plzeňsku a o jejich vedoucím Vítu Kubánkovi (Jan Hartl). V prvním dílu seriálu Plechová kavalérie se brigáda vydává na velké žňové dobrodružství po celém Československu, která startuje na Slovensku. Výprava nemá šéfa, a proto je narychlo ředitelem Kahovcem (Jaroslav Moučka) povolaný Kubánek.

Nezkušený šéf nejprve váhá, ale nakonec funkci přijímá. Možná chce sobě i okolí dokázat, jak výborným organizátorem je, že svěřenou funkci vedoucího brigády zvládne a nezklame ředitele, který mu tuto příležitost dal. Hned od samého začátku je však jasné, že zvládnout partu tvrdých kombajnérů nebude lehké. Kubánek sice není rázný, ale je trpělivý, a tak si svým přístupem kousek po kousku získává autoritu.

Záda mu kryje „táta Holeček“ v podání Vladimíra Menšíka. Naopak tvrdým oříškem je kombajnér Bohouš Straka, kterého si zahrál Jiří Samek.

Jak už bylo u Jaroslava Dietla zvykem, dokázal do budovatelské dějové linky vložit i osobní část příběhu. Tentokrát jde hlavně o milostnou zápletku hlavního hrdiny se sympatickou Zuzanou v podání Lenky Kořínkové.

Nechybí dramatický závěr, když je Víťa obviněný, že zodpovídá za nehodu kombajnu. Jeho lidé se za něj postaví a vina nakonec padne na Straku, který se špatně o stroj staral. Víťa tak jako šéf obstojí a i jeho milostná vichřice má šťastný konec.

Přestože dnes diváci sledují seriály z dob totality spíše jako kuriozitu, není to až tak pokleslá zábava. Herecké obsazení je opravdu ze známých herců a nahlédnutí do doby, ve které vyrůstala generace, která je ještě dnes třeba na vysokých politických postech, je užitečné.

Spojení Dudka s Dietlem bylo hodně plodné. Vytvořili řadu předrevolučních projektů, které i dnes umí přitáhnout diváky k obrazovkám.

A něco z vtipných komentářů příznivců ČSFD:

  • Dietl je nepřekonatelný scénárista a seriál po těch letech vyznívá nezamyšleně jako komedie.
  • Možná jsem trochu úchyl, ale mě to baví:-)) Nekolegiálnost družstev, špatné svačiny, nedostatek řemenů do kombajnů, věčně nadržený Hanzlík…
  •  "Boj o zrno jsme vyhráli" Myslíte že dva rohlíky a pribináček je strava pro kombajnistu? Mě se tohle líbí, pěkný seriál, i když poplatný své době.
  • Fakt že se mi to líbilo. Napínavé zápletky, zda svah je příliš příkrý, nebo není příliš příkrý. Pěkně destruktivní záběry, kdy se kombajn okulí. Klasicky dobří čeští herci dali tomuhle seriálku jiskru!!! :-)
  • Seriál, který krásně zachycuje žně, namáhavou práci kombajnérů, krásnou českou přírodu a že nad tím všude vlaje rudá hvězda a hesla: "Ani zrno nazmar" vůbec nevadí, prostě taková ta doba byla a byla lepší než dnešní, nebo ne? Doporučuji...podívejte se všichni kdo nemáte předsudky vůči zemědělství a komunismu.
Zdroje článku: