Pinocchio (2019): Roberto Benigni jako Pinocchio neuspěl, tak to zkusil s Geppettem

Pinocchio (2019): Roberto Benigni jako Pinocchio neuspěl, tak to zkusil s Geppettem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Italský tvůrce oscarového filmu Život je krásný Roberto Benigni miloval Pinocchia od dětství. Splnil si sen a v roce 2002 Pinocchia sám natočil a rovnou se pasoval do hlavní role, avšak pohořel. Nyní dostal novou příležitost a v neotřelém zpracování Mattea Garroneho ztvárnil Pinocchiova otce Geppetta.

Umělecký realismus Mattea Garroneho

Pinocchiova dobrodružství italského spisovatele Carla Collodiho byla poprvé zfilmována v roce 1936. Nejnovější adaptace je již devátým zpracováním této klasické pohádky. Vyniká originálním výtvarným pojetím s částečně hranou (osmiletým Fredericem lelapim) a částečně animovanou dřevěnou loutkou. Masky vytvořil Mark Coulier, který obdržel Oscara za práci na Železné lady. 

Garrone jako zkušený režisér filmů se sociální tématikou (Dogman, Gomorra) Pinocchia zasadil do realistické Itálie na konci 19. století. Zobrazil tak skutečnou atmosféru, ve které Italové tehdy žili. Chtěl natočit příběh pro všechny věkové kategorie a temná atmosféra s fantaskními bytostmi to jen potvrzuje. 

Benigniho Zlatá malina

Již je to osmnáct let, co napsal, natočil a ztvárnil Pinocchia sám Roberto Benigni. Film se stal naprostým propadákem, dokonce sám Benigni byl oceněn Zlatou malinou – cenou za nejhorší herecký výkon. Lásku k Pinocchiovi však neúspěch Benignimu nevzal. Ten s nadšením přijal novou nabídku, tentokrát do role řezbáře a otce Pinocchia - Geppetta. „Když mě oslovil Matteo Garrone, můj nejoblíbenější režisér ze všech, zahrál bych pro něj cokoli, ale role Geppetta, to bylo jako sen, nemohl jsem kvůli té myšlence ani spát,“ potvrzuje Benigni, který se proslavil tragikomickým válečným filmem Život je krásný. 

Pinocchio jde na draka

Zdá se, že se s novými adaptacemi pohádky o dřevěném panáčkovi s dlouhým nosem roztrhl pytel. Příští rok by měla mít premiéru dlouho očekávaná animovaná verze Guillerma del Tora v produkci Netflixu. A také hollywoodský klasik Robert Zemeckis nedávno ohlásil hrané zpracování Collodiho klasiky. Nechme se překvapit, která z adaptací bude mít největší divácký ohlas.

Zdroj: autorský text