Pelíšky tak, jak je ještě neznáte. Podívejte se na zajímavosti a příhody z natáčení

Pelíšky tak, jak je ještě neznáte. Podívejte se na zajímavosti a příhody z natáčení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pelíšky se staly oblíbenou českou klasikou, kterou si každoročně na Vánoce znovu připomínáme. Možná se vám proto může zdát, že už film znáte nazpaměť, ale z tohoto úhlu jste ho ještě rozhodně neviděli. Jaké hlášky si vymysleli sami herci a kdo si z natáčení odnesl modřinu? Čtěte dále!

Ze začátku Pelíškům nikdo moc nevěřil

Jan Hřebejk o Pelíškách začal přemýšlet už v době, kdy natáčel svůj debut – muzikál Šakalí léta. Hned od začátku ale většina lidí kolem něj snímek předem odsoudila k neúspěchu. Přesto se na něm poctivě pracovalo čtyři roky a scénář se dle webu nasregion.cz dokonce osmkrát přepisoval. A rozhodně se to vyplatilo. Téměř nikomu se navíc moc nezamlouval název Pelíšky, který byl ze začátku považován pouze za pracovní. Protože ale nikdo nemohl přijít s lepším, tak filmu už zůstal. Název je odvozený od alkoholického nápoje Pelíškovka.

Ztracený scénář

Hned druhý den natáčení se propracovaný scénář s režijními poznámkami ztratil. Nakonec se ale po chvíli našel mezi rekvizitami.

Improvizace na place

Herec Jaroslav Dušek je známý svou improvizací při natáčení a velice často tím dostával i herecké kolegy z Pelíšků. Při intimní scéně v ložnici neváhal a chtěl se dokonce svléknout do naha. To mu nakonec neprošlo a scénu musel zahrát v trenýrkách.

Improvizoval také Bolek Polívka, kterého napadlo dát prskavku do účesu Simony Stašové. 

Jejího zajímavého a složitého účesu se týká ještě jedna zajímavost. Přesto, že by to tak mohlo vypadat, nemusela na něj být použita paruka. Byl totiž vytvořen z jejích vlastních vlasů.

Herci si sami vymysleli také některé hlášky

Protože na place panovala příjemná atmosféra a herci byli v dobré náladě, pár hlášek vzniklo až při natáčení. Například větu „A skláři nebudou mít co žrát“, kterou pronesla babička v podání Stelly Zázvorkové po připravení plastových skleniček, původně ve scénáři nebyla. Podobně to bylo i s hláškou „Proletáři všech zemí, vyližte si prdel,“ kterou ve filmu pronese herec Jiří Kodet. Ta nebyla ve scénáři a nenajdeme ji ani v knize „Hovno hoří“, která byla použita jako volná předloha k filmu. Větu do filmu navrhl až režisér Jiří Krejčík, který zde hrál profesora Stárka. Nebyl to ovšem jeho nápad. Heslo vymyslel herec a malíř Josef Hlinomaz, který ho namaloval na svůj obraz. 

Modřina z natáčení známé scény

Jistě si pamatujete známou scénu, kde se Dušek ve škole zeptá Kodeta, jestli někoho hledá a ten ho poté praští holí. Původně měl Kodet pouze odpovědět slovem nic. Nakonec ale tvůrce napadlo, že by mohlo být zajímavější právě, kdyby ho praštil. To byl možná dobrý nápad, ale Dušek kvůli němu musel trpět. Po natáčení této scény měl totiž ještě několik dní modřinu. 

Film navštívilo v kinech přes milion diváků a snímek si tak vydělal více než 62 milionů korun.

Zdroje: