Pán hor je zpět. Nová česká pohádka Krakonošovo tajemství představí divákům Krakonoše trochu jinak

Pán hor je zpět. Nová česká pohádka Krakonošovo tajemství představí divákům Krakonoše trochu jinak
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nová pohádka Petera Bebjaka, která se natáčela letos v létě, na obrazovky vrátí trochu opomíjenou postavu záhadného Krakonoše. Tentokrát si plnovous nalepil padesátiletý David Švehlík.

I herec David Švehlík má k této postavě nostalgický vztah z dětství díky Františku Peterkovi, který byl hvězdou hraného večerníčku Krkonošské pohádky z roku 1974. Na rozdíl od ateliérového natáčení večerníčku se tentokrát filmaři vydali natáčet hlavně do exteriérů a zavítali hned na několik zámků a hradů. Diváci poznají hrady Kost a Sovinec, zámky Hrádek u Nechanic a Doudleby nad Orlicí. Točilo se také v Příchovicích, Úštěku a ve skanzenu Veselý kopec.

Na zámek Hůrka v podhůří Krkonoš přijíždí jeho nový majitel Štěpán se svojí snoubenkou, krásnou komtesou Blankou, a mladším bratrem Adamem. Kočár, ve kterém cestují, srazí dívku a mladší bratr Adam jí pomůže. V pohádce bude figurovat ztracený poklad. Při pátrání v knihách narazí Adam na postavu Krakonoše a s překvapením odhalí, že legendě o Krakonošovi stále lidé v kraji věří.

Nového majitele zámku si zahraje Jakub Prachař a jeho postava by vzdáleně měla připomínat Trautenberka, kterého si ve večerníčkových příbězích zahrál jeho děda, Ilja Prachař.

Štěpán se snoubenkou, zdroj: Jaroslav Fikota / © Česká televize

Kromě pokladu půjde také o záhadu, kterou skrývá tajemný obraz, a o dávný strašlivý příběh z hor. Cestu k pokladu nakonec Štěpánovi možná ukáže tajemný cizinec, ale nebude to zadarmo.

Kromě Švehlíka a Prachaře si v pohádce zahráli Jan Nedbal, Leona Skleničková, Dominika Morávková-Zeleníková, Ondřej Sokol, Diana Mórová, Norbert Lichý a další.

David Švehlík bude nejen pánem hor, ale představí se i v roli hajného a tajemného cizince a v jednu chvíli se promění v myš. Krakonoš bude tentokrát trochu jiný, než ho známe z Krkonošských pohádek, kde šlo o bytost, která jen trestala. Příběh se také snaží vypátrat, kde se tato postava zakořeněná v lidovém vyprávění vlastně vzala.

Podle etnografky Barbary Johnsonové, která stojí za scénářem, existuje mapa Slezska z 16. století, kde je Krakonoš v podobě malého ďáblíka. Právě proto vznikl velký tvůrčí prostor mezi tímto ďáblíkem a Krakonošem, jak ho známe. Filmaři už tuto postavu v minulosti v pohádkách použili a pána hor si zahrál třeba Jiří Sovák nebo Jiří Schmitzer. Necháme se překvapit, zda se Švehlíkovi podaří překonat legendárního Františka Peterku.

Herci byli trochu zklamaní, když zjistili, že jejich pohádka bude až na Boží hod. Původně se jednalo o tom, že se stane hlavním večerním programem na Štědrý den. Nakonec si však tento čas vybojovala pohádka Tajemství staré bambitky 2. Během svátků dále nebude chybět Pyšná princezna, Anděl páně nebo Čertovo brko.

Ve vysílání 25. 12. na ČT1 ve 20.10 hodin.

Švehlík jako hajný, zdroj: Zuzana Páchová / © Česká televize
Zdroje článku: