Co jste možná nevěděli o filmových Oscarech

Co jste možná nevěděli o filmových Oscarech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Před několika týdny jsme se opět dočkali udílení filmových cen Americké filmové akademie. Sošek už je rozdaných téměř tři tisíce. Hlavně pro herce je získání této sošky spojené se zlomem v kariéře. Přichází lepší nabídky, větší honoráře.

Jak to všechno začalo

První ceremoniál udílení Oscarů se konal 16. května 1929, ale nešlo o veřejnou událost. Byla to soukromá večeře, které se zúčastnilo 270 lidí. První televizní vysílání známé jako Oscar Night se uskutečnilo v roce 1953. Dnes je obřad k vidění ve více než 200 zemích po celém světě.

Slavná soška udělovaná v různých kategorií se nazývá Akademická cena za zásluhy. Je potažená 24karátovým zlatem. Je vysoké 35 centimetrů a má komerční hodnotu 295 dolarů. Během let druhé světové války, od roku 1942 do roku 1945, byla soška vyrobena ze sádry ze strachu, že ji někdo ukradne nebo prodá. To se stalo mnohokrát v následujících letech. Proto Akademie zakázala další prodej sošek. Existuje klauzule, podle které musí být organizaci před uvedením do aukce nabídnuta možnost zpětného odkupu za symbolickou částku jednoho dolaru.

Oscarové rekordy

Filmy, které získaly nejvíce Oscarů, jsou Titanic, Ben Hur a Pán prstenů: Návrat krále. Tyto tři filmy získaly 11 ocenění. Pán prstenů: Návrat krále navíc jako jediný získal všechny ceny, na které byl nominován. Osoba, která kdy získala nejvíce Oscarů v celé své kariéře, byla Walt Disney: nominován 64krát, vyhrál 26krát.

Ženy mají na svém kontě několik zajímavých prvenství. Například dosud nejuznávanější herečkou je Katharine Hepburn se čtyřmi Oscary. Hned za ní je Ingrid Bergman a Meryl Streep. Ta byla nominována 21krát, získala tři sošky za snímky Železná lady (2011), Kramerová vs. Kramer (1980) a Sophiina volba (1983). Liza Minelli, vítězka ceny za nejlepší herečku za kabaret (1972), je jedinou vítězkou, jejíž rodiče získali Oscara. Její matka, Judy Garland, získala čestné ocenění v roce 1939, zatímco její otec Vincente Minelli byl oceněn za nejlepší režii filmu „Gigi“ (1958).

Nejmladší herečkou, která získala Oscara, byla Tatum O'Neal, která ve věku 10 let získala cenu za nejlepší herečku ve vedlejší roli za film Papírový měsíc (1973). Před ní se vyskytly dva případy, které Akademii přiměly k zavedení zvláštní ceny pro dětské herce: Cena pro mladistvé. Tuto myšlenku vyvolala nominace 9letého Jackieho Coopera, který v roce 1931 soutěžil o cenu pro nejlepšího herce za roli ve filmu „Skippy“, první hollywoodské adaptaci komiksu. Myšlenka dítěte soutěžit s dospělými byla Akademií považována za trapnou, žádný dospělý nechtěl s dítětem prohrát nebo ho porazit. Cooper cenu nezískal, ale Akademii to inspirovalo k vytvoření Ceny pro mladistvé. První, kdo ji vyhrál o tři roky později, byla Shirley Temple, Měla 6 let a už hrála v 10 filmech. Cena byla později zrušená.

Kdo si pro sošku nepřišel

Mezi herci, kteří se rozhodli nezúčastnit se slavnostního udílení Oscarů, jsou vynikající jména. Například Marlon Brando, nominovaný na cenu pro nejlepšího herce v roce 1973 za film Kmotr. Žena, která přečetla projev místo herce, byla vypískaná. Roman Polanski, nominovaný a oceněný jako nejlepší režisér filmu Pianista, nenavštívil ceremoniál v roce 2003 kvůli svým právním potížím v USA (uprchl ze země po obvinění ze sexuálního napadení). Michael Caine nezískal své první ocenění za vedlejší roli ve filmu Hannah a její sestry, protože byl zaneprázdněn natáčením pokračování filmu Čelisti. Ale v roce 2000 už si pro sošku pro nejlepšího herce ve filmu Pravidla moštárny přišel. Elizabeth Taylor opustila obřad z roku 1966 ze solidarity s „mnohonásobně neoceňovaným“ manželem Richardem Burtonem. Po šesti nominacích a dvou čestných Oscarech získal Paul Newman v roce 1987 cenu za nejlepšího herce ve filmu Barva peněz. Oscara nepřevzal a prohlásil, že je už z čekání na herecké ocenění unavený.

Další zajímavosti

Jedinou osobou, která získala Cenu Akademie nazývající se stejným jménem jako cena, byl skladatel Oscar Hammerstein II. Dvakrát byl oceněn cenou za nejlepší původní píseň.

Jedinými vítězi, kteří se mohou pochlubit Oscarem a Nobelovou cenou, jsou George Bernard Shaw a Bob Dylan

Zdroje: