KVÍZ: Zjistěte, jak dobře znáte perlu české kinematografie, Obecnou školu

KVÍZ: Zjistěte, jak dobře znáte perlu české kinematografie, Obecnou školu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film z rodinné dílny Svěrákových je částečně autobiografické dílo. Autor scénáře, Zdeněk Svěrák, psal film podle vlastních zážitků a vzpomínek na dětství a školu. Zasazením spadá do euforické doby po druhé světové válce, ale jedná se veskrze o rodinný film, jenž je plný laskavých a humorných scén. Snímek si získal srdce diváků i přízeň kritiků, a dokonce byl i nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Po odchodu učitelky Maxové se třídy ujímá svérázný učitel s netradičními výchovnými metodami, mnoha vybájenými příběhy, které ho staví do role válečného hrdiny, a slabostí k něžnému pohlaví. U žáků si získá nebývalý respekt a přízeň. Na jeho obranu dokonce zapřou i fyzické tresty, aby jejich oblíbený vyučující nebyl potrestán za poměr se šestnáctiletými koketnými dvojčaty. Klíčová postava učitele byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu.

Postava páťáka Edy Součka je zosobněním autora námětu Zdeňka Svěráka. Zprvu je malý Eda svérázným učitelem také okouzlen, tak jako celá chlapecká třída, nakonec pro něj ovšem zůstává pravým hrdinou jeho tatínek Fanouš Souček.

To, jak dobře znáte film, odhalíte v našem kvízu. Kvíz obsahuje otázky velmi snadné, ale také těžké, které správně zodpoví jen ti praví znalci.

 

Zdroje článku: