Nový papež: Seriál, který fascinuje svět. A není jen o víře

Nový papež: Seriál, který fascinuje svět. A není jen o víře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Papež Pius XIII. (Jude Law) je v kómatu. Po nečekaném a záhadném váhání se kardinálu Voiellovi (Silvio Orlando) podaří dosadit na papežský stolec Sira Johna Brannoxe (John Malkovich), umírněného, okouzlujícího a sofistikovaného anglického aristokrata, který přijme jméno Jan Pavel III.

Nový papež však pod zdánlivě dokonalou fasádou skrývá mnohé slabiny a tajemství. Záhy si také uvědomí, jak obtížné bude nahradit charismatického a populárního předchůdce, který sice zprvu věřící šokoval, ale záhy byl velmi milován.

Ve Vatikánu se Voiello mezitím snaží spravovat církev sužovanou skandály, které by mohly všem předním představitelům zlomit vaz. Ukáže se, že Sofia (Cecile de France) a Esther (Ludivine Sagnier) jsou úplně jiné, než se zdálo, a že kardinál a papežský poradce Gutierrez (Javier Cámara) i nadále bojuje s vnitřními rozpory.

Následně si řada věřících udělá modlu z Pia XIII., který ze svého nemocničního lůžka vysílá podivné zprávy…

Po více než třech letech od prvního seriálu Mladý papež vzniklo stejně poutavé pokračování. Seriál Nový papež lámal rekordy ve sledovanosti a rozhodně se nejedná o projekt, který zajímá jen věřící.  

Nešlo zrovna o levné a snadné natáčení

Během 22 týdnů natáčení bylo použito 4500 kostýmů a 1100 párů bot. Počet doplňků použitých pro postavy je také velmi vysoký: 300 vzácných křížů a 250 prstenů pro kardinály a biskupy, 200 pro jeptišky, mnichy a řeholní řády, 450 čepic a klobouků (tyto posledně jmenované většinou vyrobila firma Pieroni a Borsalino). 

Bylo nakresleno 200 náčrtů na 12 000 metrů použitých látek a 120 000 kamenů použitých pro výšivky na papežských kostýmech.

Celkově bylo přítomno 103 herců a 9 000 komparzistů z 65 zemí (nikdo z ČR).

Natáčení bylo náročné i na interiéry. Jen projektování zabralo 8 týdnů. 10 týdnů se stavěly kulisy v ateliérech, další vznikaly v divadle. S přípravou exteriérů to zabralo přes 8 měsíců. Jen stavba interiéru Sixtinské kaple a Sala Regia (síň v Apoštolském paláci ve Vatikánu) trvala půl roku. Pět týdnů zabrala práce na papežské knihovně.

Seriál vznikl ve spolupráci italských, španělských a francouzských filmařů. Premiéru měl na MFF v Benátkách.

Vidět ho můžete na ČT Art, v iVysílání ČT a na HBO Max.

Zdroje článku: