Nejen Attenborough je zajímavý, Netflix nabízí i následující dokumenty, díky kterým poznáte náš svět

Nejen Attenborough je zajímavý, Netflix nabízí i následující dokumenty, díky kterým poznáte náš svět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od ohrožených ledovců, vzácných zvířat až po ohrožené korálové útesy. Netflix nabízí velké množství opravdu krásných a působivých dokumentací o přírodě, aby zvýšily naše povědomí o životním prostředí.

Naše planeta

Samotné natáčení trvalo více než čtyři roky, editování další rok a celkem na tomto kolosálním projektu pracovalo více než 300 lidí. Kvůli tomu musel režisér Alastair Fothergill spojit síly s organizací WWF, aby byla jeho vize realizovatelná.

Série má celkem osm dílů, přičemž první kombinuje úryvky z následujících sedmi epizod, z nichž každá je věnována jinému ekosystému: pouštím, různým typům lesů a vodnímu prostředí. Krásný vhled, který diváka ponoří do vznešených scenérií a zároveň ho upozorní na naléhavost situace, je samozřejmě doprovozen hlasovým projevem Davida Attenborougha.

Následující epizody nabízejí dobrou rovnováhu mezi varovným poselstvím, krásou obrazů a ohromujícími sekvencemi, jako je ta, ve které vidíme mrože padající z útesu, do kterého se vyhrabali kvůli nedostatku místa, tropický hmyz napadený houbou, která se zmocňuje jejich těl, nebo páření rajek připomínající ohromující taneční číslo.

Naše planeta je vytvořená jako klasický dokumentární seriál, nezpůsobuje revoluci v žánru, ale díky technickým a finančním prostředkům Netflixu přitahuje pohledy i těch nejmenších zájemců. Dalo by se říct, že se jedná o momentálně nejhezčí a nejdůležitější dokumentaci současnosti.

Mission Blue

Oceánografka Sylvia Earleová v této dokumentaci apeluje na citlivost lidí, protože jim připomíná naléhavost nutnosti zachránit oceány. Režiséři tohoto dokumentu Fisher Stevens a Robert Nixon sledovali celkem čtyři roky tuto odvážnou ženu při jejím dění po celém světě. Znečištění, nadměrný rybolov a změny klimatu jsou hlavní problémy pro podmořský život. Dokumentace nás okouzlí svými neuvěřitelnými záběry.

Ve vedlejší roli uvidíme i režiséra Titanicu a milovníka mořského biotopu James Camerona.

Zdroje článku: