Podívejte se na ty nejlepší romantické komedie všech dob

Podívejte se na ty nejlepší romantické komedie všech dob
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když máte den blbec, když se vám nic nechce, anebo naopak, máte náladu na sladké ukončení dne, není nic lepšího, než si udělat pohodlí na pohovce, vzít si něco chutného na zub a pustit si romantickou komedii. Zde máte seznam těch nejlepších.

4. Deset důvodů, proč tě nenávidím (1999) – 71 %

„Deset důvodů…“ je přesně hranicí mezi filmem pro teenagery a romantickou komedií, ale to, co tento film povyšuje za středoškolské drama, jsou vyzrálé herecké výkony Julie Stilesové a zesnulého skvělého Heatha Ledgera, kteří ztělesňují frustraci z toho, že sice překonali střední školu, ale že vejška je dokonce ještě komplikovanější.

Joseph Gordon-Levitt, David Krumholtz, Susan May Prattová a Larisa Oleynikové doplňují herecké obsazení zvláště roztomilým pohledem na středoškolskou dynamiku a banální krutosti žalu dospívajících.

3. Notting Hill (1999) – 75 %

Jde tady jen o dívku, která stojí před klukem a žádá ho, aby ji miloval – a samozřejmě i o to, že ta dívka je Julia Robertsová a ten kluk Hugh Grant. Jinými slovy, dva oblíbení herci a neuvěřitelně romantický příběh. Notting Hill se odvíjí jako moderní pohádka, kde se slavná herečka zamiluje do skromného obchodníka.

Najdeme tu vše, co je potřeba: sladké setkání, bláznivé přátele, roztomilé hvězdy s elektrickou chemií a dovedností pro rozkošně nepohodlné zapletení.

Díky svým hvězdám a také pečlivému psaní Richarda Curtise, který s Grantem čaroval ve „Čtyřech svatbách a jednom pohřbu“ jen o pár let předtím, je „Notting Hill“ oprávněně v první trojce romantických komedií.

2. Když Harry potkal Sally (1989) – 81 %

Tento film dokázal, že se kariéra Nora Ephrona pořádně rozjela, a že se Meg Ryanová stala miláčkem Ameriky. Navíc se snímek stal zlatým standardem, který se Hollywood snažil napodobit na další desetiletí. „Když Harry potkal Sally“ z roku 1989 je nejspíše nejklasičtější romantická komedie od úplných začátků a dodnes rezonuje především proto, že tak promyšleně zkoumá ústřední životní otázku: Mohou být muži a ženy skutečně jen přáteli?

Hlášky z filmu patří mezi nejčastěji citované filmové dialogy, a především jedna velice záživná scéna z restaurace patří mezi základní znalosti celých generací. Kdo totiž neví, o jakou scénu se jedná, když se řekne „Chci to samé, jako ona“?

1. Na Hromnice o den více (1993) – 85 %

„Na Hromnice o den více“ je dokonalý rom-kom pro mrzouty, kteří nemají rádi rom-komy, tedy vhodný pro každé cynické srdce. Hrdina filmu Phil Connors (Bill Murray) je naprosto skvělý – jeho nudný život se dostane do časové smyčky, ve které je opakovaně nucen znovu a znovu prožít předchozích 24 hodin. To znamená, že ho den, co den odmítne jeho producentka Rita, kterou s jiskřivým sebeovládáním hraje Andie MacDowellová. Rozšiřováním každého okamžiku film exponenciálně rozšiřuje Philův smysl pro úžas.

Opakování času navíc postupně smývá jeho bídu a egoismus. Phil stráví velkou část filmu tím, že se snaží přijít na podvodné způsoby, jak svést Ritu, ale až tehdy, když se přestane pokoušet ji dostat jen do postele se mu i povede navázat romantický vztah.

Je to úžasný, emocionální a vtipný film, který se díky svému cynickému začátku ale romantickému konci dokáže zalíbit úplně každému.

Zdroje článku: