Miroslav Krobot jako tvůrce oddělení pro odložené případy v seriálu OKTOPUS

Miroslav Krobot jako tvůrce oddělení pro odložené případy v seriálu OKTOPUS
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oddělení kontroly odložených případů útvaru S dalo vzniknou zkratce OKTOPUS. Kapitán Dítě se rozhodl, že právě takové oddělení mu umožní oživit pátrání v třicet let starém případu Jordán. Možná ho dohnalo svědomí, možná se objevila nová fakta. A vypadalo to, že si svůj nápad bez problémů prosadí.

K jeho zděšení však na své badatelské oddělení dostal posilu v podobě mladé ambiciózní kapitánky Fáberové (Marika Šoposká) a brzy bylo jasné, že nezůstane jen u jednoho starého nevyřešeného případu. Kauzy, které OKTOPUS řeší, se odehrály v minulosti a na detektivech je, aby nacházeli nové okolnosti a indicie, které jim pomohou staré případy konečně vyřešit. Jejich pátrání nás zavede do zajímavých prostředí málo známé Prahy, mezi uzavřené sociální skupiny, do hráčských doupat a na závodiště v Chuchli, kde karbaník a sázkař Dítě tráví volný čas.

Premiéra prvního dílu je 28. srpna na ČT1 a v seriálu se objeví také Kryštof Hádek, Zuzana Stivínová nebo Jaromír Hanzlík. Scénář napsal Jan Pachl, který měl už od začátku představu, že by hlavní roli mohl vytvořit Miroslav Krobot. Přesto se nebránil i jiným možnostem, ale nakonec se vrátil k původnímu nápadu. Podle Pachla je Krobot prostě ideální kapitán Dítě a má se svou postavou mnoho společného, a to nejen zálibu v nezdravé bufetové stravě.

Jako naprostý kontrast usedlého kapitána potom přichází na scénu mladá začínající kriminalistka s odlišným způsobem myšlení a pracovními postupy. Divák jen stěží odhadne, zda si ti dva na sebe vůbec stačí během třinácti epizod zvyknout. Mezi postavami je několikagenerační rozdíl, který funguje jako koření, někdy dokonce jako střelný prach, seriálu.

detektivové v novém seriálu
detektivové v novém seriálu | Zdroj: Petr Cepela / © Česká televize

Seriál se nechal jen lehce inspirovat reálnými případy a vše kolem je čistá fikce. Tvůrci uvádí, že se soustřeďují především na psychologii postav a jedinečnost prostředí, ve kterém se vyšetřování odehrává. Snaží se také divákovi nabídnout vrahovu motivaci a dát srozumitelnou odpověď na to, co bylo prvotním impulsem k tomu, že věc zašla až tak daleko, že někdo přišel o život.

PLK. ALEXEJ SCHWARZ (45 let) jako šéf oddělení OKTOPUS stojí za svými lidmi a je schopen jim zajistit nemožné. Je typem moderního manažera. Práce je pro něj i koníčkem, rád obráží světová kriminalistická sympozia, ze kterých si vozí nejrůznější trofeje a suvenýry. Aktivně se zapojuje do vyšetřování a jeho silnou doménou jsou výslechy podezřelých. KRYŠTOF HÁDEK o své postavě řekl:

 Je to kariérista, žije prací. Pro mě je hlavně takový úředník.

NPOR. MARIE DÍTĚTOVÁ (55 let) je laborantka forenzní expertízy, manželka kapitána Dítěte. Už tisíckrát jí došla s Dítětem trpělivost (mimochodem jim v dávné minulosti prohrál v kartách společný byt), jenomže nemůže být ani s ním, ale ani bez něj. ZUZANA STIVÍNOVÁ prozradila:

 Moje postava má pro kapitána Dítěte, přes všechna zklamání, stále slabost. Na rozdíl od soukromého života jako pracovní tým fungujeme téměř dokonale.

záběr z nového seriálu
záběr z nového seriálu | Zdroj: Pavla Černá / © Česká televize

KPT. DÍTĚ (65 let) je detektiv ze staré školy. Navenek působí jako klidný člověk, o to větší je pak překvapení, když se rozzlobí, protože nemá rád, když mu někdo lže. Vážné věci maskuje za vtipné bonmoty. Miluje jídlo z bufetu a cestuje výhradně vlakem. O soukromí zásadně nemluví, ale v kuloárech o něm kolují legendy. Skutečnost je taková, že je to starý karbaník, posedlý sázkami všeho druhu, a mezi jeho největší vášně patří koňské dostihy. Zasmušilý detektiv Dítě je vlk samotář, který nevyžaduje okázalou společnost, a lépe je mu v prostředí, které důvěrně zná. MIROSLAV KROBOT svou postavu vystihl několika slovy:

Kapitán Dítě je povahou hráč, potřebuje výzvu, vzrušení, chce zažívat napjaté situace.

POR. MARKÉTA FÁBEROVÁ (30 let) je navenek nepřístupná, uvnitř křehká bytost. Její rodinné zázemí nestojí za moc, otec Fábera, pracující v diplomatických službách, se jí nikdy příliš nevěnoval a svou absenci nahrazoval stálým přísunem peněz. Možná právě z tohoto důvodu vede Fáberová trochu osamělý život a svou pozornost soustřeďuje na práci Pro okolí může působit jako rozmazlené dítě, které vždy dostalo to, co chtělo. Mladá žena se ráda obléká elegantně, rozhodně není prototypem moderních drsňaček. Svoji zranitelnost maskuje za sebevědomé vystupování. MARIKA ŠOPOSKÁ ví o své postavě své:

 Kapitánka Fáberová není žádná holčička, naivka ani princezna. Opravdu není nijak zvlášť roztomilá. Je pro mě něčím tajemná a není prvoplánová.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text