Kamil, Rudla, Libor nebo Jiříček: I dnes pobaví kriminalisté seriálu Malý pitaval z velkého města

Kamil, Rudla, Libor nebo Jiříček: I dnes pobaví kriminalisté seriálu Malý pitaval z velkého města
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Lapkové a vrazi z Prahy se třásli strachy, když se sehraná parta pod Břéťovým vedením pustila do práce a lumpové nakonec končili v oranžovobílé Volze na tom správném sedadle. Na tehdejší poměry nebyl seriál vůbec špatný a dnes může i pobavit. Žádné mobily, počítače, propracované technologie.

Kriminální seriál vznikl pod vedením Jaroslava Dudka. Scénář napsal tehdy nejpopulárnější scenárista Jaroslav Dietl. Ten si přizval na pomoc majora Leoše Jirsáka, známého z televizního dokumentu FKÚ pátrá, který pravidelně diváky žádal o pomoc při chytání zločinců. Jirsák vybrat pro Dietla z archivu kriminálky skutečné případy.

Název patnáctidílného seriálu z let 1982 až 1986 je potom vzpomínkou na sbírku kriminálních případů francouzského právníka z roku 1734, kde se výraz „pitaval“ vyskytuje.

Seriál byl populární také pro dobře zvolené obsazení, které vytvořilo zajímavý kriminalistický tým. Vedoucím kriminalistického týmu byl Břetislav Kubát (Ladislav Frej). V týmu byli tři zkušení kriminalisté: Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček). Nejmladšího Jiříčka Otradovce si zahrál Michal Pešek.

záběr ze seriálu, zdroj: Jaromír Komárek / TV Nova

Nejméně náročná postava byl Rudolf Pekař, který chodil neustále v dlouhém pomačkaném kabátě. Podobnost se slavným detektivem ze seriálu Colombo se přímo nabízí. Vlastimil Hašek, který si zkušeného kriminalistu zahrál, vyšel produkci asi na 1000 Kč. Jeho poznávacím znamením byl notes, který nedal z ruky a detektiv si do něj měl dělat poznámky. Ve skutečnosti si Hašek nepamatoval texty, a tak měl blok jako tahák.

Šéf týmu Ladislav Frej nastoupil na natáčení rovnou z jednotky intenzivní péče v Motole. Na jeho hereckém výkonu to nebylo znát.

Jiné, než zdravotní problémy řešil herec Pavel Zedníček, který měl delší vlasy a neustále byl pod tlakem, aby se ostříhal, protože policisté v té době měli předepsaný krátký sestřih.

Seriál tak sice nepůsobí, ale šlo o velmi drahou záležitost. Stavba ateliérů vyšla na 700 tisíc korun, honoráře pro herce a kompars přesáhly 1,5 milionu korun. Celkové náklady byly potom neuvěřitelných 14, 7 milionu korun.

V epizodních rolích si zahrálo mnoho populárních herců. Jedním z nich byl i Josef Kemr jako znalec ptactva. Ten se dokonce kvůli roli opravdu naučil odborné znalosti a jeho zájem o ptactvo byl tak intenzivní, že si domů pořídil papouška. V dalších rolích se objevili například Iva Janžurová, Jiří Bartoška, Ladislav Potměšil, Květa Fialová, Vladimír Kratina, Jiřina Štěpničková, Rudolf Hrušínský nebo Regina Rázlová.

Zdroj článku: