Lízin let do nebe: První filmová role Rudolfa Hrušínského i Josefa Kemra a připomínka herečky Zdenky Sulanové

Lízin let do nebe: První filmová role Rudolfa Hrušínského i Josefa Kemra a připomínka herečky Zdenky Sulanové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát se zaměříme na méně známou prvorepublikovou herečku Zdenku Sulanovou, která měla rychlý start kariéry, ale její hvězda neměla dlouhý život. Přesto se stala díky několika rolím součástí historie československého filmu.

Stala se populární ani netušila jak. Bohužel její kariéra neměla dlouhého trvání. Zanechala po sobě vzpomínku na dívenku Lízu, která uměla krásně zpívat, a také na Madlu, která zpívala Evropě. Některé hvězdy však vyhasnou dříve, než se stihnou ukázat v plné kráse, a to je případ i Zdenky Sulanové. Krásný hlas zdědila po otci, operním pěvci Adolfovi Hruškovi. Ten v ní také už odmalička talent rozvíjel a malá Zdenka tak neměla trému, ráda zpívala i tančila.

Původně se chtěla stát operetní herečkou, ale jak rostla, více ji přitahovala činohra. Z gymnázia přestoupila na konzervatoř, kde si zvolila pseudonym Sulanová, po své babičce. Nechtěla, aby měla cestu usnadněnou kvůli popularitě svého otce.

Do filmového světa vstoupila v roce 1937 ve filmu Děvče za výkladem. Režisér Miroslav Cikán si ji vyhlédl na konzervatoři. Pro začínající herečku šlo o setkání s hvězdami jako Hana Vítová, Antonie Nedošínská nebo Raul Schránil.

Popularita přišla s druhým filmem Lízin let do nebe v režii Václava Binovce. Trochu naivní chudá dívka si zajistila díky svému hlasu místo ve společnosti boháčů. Kromě zájmu diváků si ji oblíbil i režisér Binovec. Možná to ale pro mladou dívku nebylo úplně šťastné.

Po Lízině letu do nebe následovalo pokračování s názvem Lízino štěstí, stále v duchu naivního přeslazeného dramatu o hledání štěstí. V roce 1940 ji Binovec obsadil do snímku Madla zpívá Evropě, v němž si Zdenka zahrála hlavní roli Madly, která ji proslavila.

Film byl plný českých lidových písní, které v době nacistické okupace plnily funkci národního obrození. Na film do kina stáli lidé fronty. Madla zpívá Evropě byl filmový trhák a všichni věřili, že se zrodila nová herecká hvězda.

Další film Sulanová sice začala natáčet, ale už ho nedokončila. Přišlo znárodnění a všechno z minulosti bylo špatné. Binovec byl vyšetřován za styky s nacisty a Sulanová byla po roce 1948 označena za kapitalistickou hvězdičku s buržoazním původem. Nepomohla jí ani bývalá popularita otce, který byl označený jako třídní nepřítel.

Mladá dívka vyřešila zklamání po svém. Vdala se za slovenského důstojníka a odešla do Prešova. Manželství ale nevydrželo, a proto se vrátila do Prahy. Vdala se ještě dvakrát, ale k filmu už se jí navrátit nepodařilo.

Nějaký čas vystupovala v estrádách, ale potom si našla stálejší zaměstnání v oděvním družstvu. V roce 1967 se tak trochu oklikou k filmovému průmyslu vrátila, když začala pracovat jako referentka Filmového podniku Praha. Na penzi odešla žít na chalupu v Cerhonicích nedaleko Písku.

S odstupem času uvedla, že nezahořkla a nijak moc jí neúspěch v kariéře nepoznamenal. Po roce 1989 se ještě objevila jako pamětnice v několika televizních pořadech. V roce 2002 předávala jednu z cen Týtý. Vitalitu si zachovala až do pozdního stáří. Zemřela v roce 2004 na srdeční infarkt. Bylo jí 84 let.

Lizin let do nebe je ve vysílání na ČT1 6. a 7. ledna.
Zdroje článku: