KVÍZ: Vyzkoušejte si, jak dobře znáte české filmy a herce z počátků naší kinematografie

KVÍZ: Vyzkoušejte si, jak dobře znáte české filmy a herce z počátků naší kinematografie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Česká filmotvorba má u nás i v zahraničí již poměrně dlouhou tradici. Po stopách historie českého filmu lze dojít až do 19. století. Víte, jak u nás místní kinematografie vlastně začala?

Řada lidí dnes jako vrchol české filmové tvorby označuje tzv. novou vlnu, která na stříbrná plátna přišla v 60. letech 20. století. Zvučná jména jako Miloš Forman, Jiří Menzel či Věra Chytilová jsou dnes již skutečnými legendami. Přesto však sahá historie českého filmu o mnohem dále do minulosti, a to až do konce 19. století.

První film na našem území měli na svědomí Američané

Za praotce filmu bývají považováni slavní bratři Lumièrové, francouzští rodáci, kteří světu představili své první filmy již v roce 1895. O rok později se pak mohli z těchto snímků těšit i čeští diváci, když v rámci propagace přijely tyto filmy do Karlových Varů. V roce 1897 pak Čechy navštívili Američané, kteří pro své dokumentární účely chtěli natočit šumavské folklorní představení. V této době tak byla v lidech postupně rozdmýchávána myšlenka natáčet filmy i z domácí produkce.

Počátky domácího filmu

Vlastní česká tvorba pak začala krátkými němými skeči, které měla zpočátku na svědomí dvojice Šváb-Malostranský a Kříženecký. Díky těmto snímkům se tak Česko stalo jednou z prvních kolébek kinematografie. Na našem území tak zanedlouho vznikla také první filmová společnost s názvem Kinofa, a to již v roce 1911. Slibný rozmach však přerušila 1. světová válka. Trvalo ještě několik let, a to konkrétně do roku 1931, než vznikly na pražském Barrandově slavné filmové ateliéry, které zde stojí dodnes.

Slavná herecká jména z předválečné doby

Ve 30. a 40. letech minulého pak vznikla celá řada kultovních snímků, které se těší velké oblibě u diváků i dnes. Herečky Nataša Gollová či Adina Mandlová ve spojení s mužskými protějšky jako Oldřich Nový, Jaroslav Marvan nebo Vlasta Burian téměř každým dnem dokazovali, že jsou čeští herci a režiséři schopni produkovat velmi kvalitní a světově uznávané snímky.

Všechny tyto události pak byly teprve předzvěstí toho, kam to může česká kinematografie v budoucnu dotáhnout…

Otestujte si své znalosti z počátků české kinematografie v našem kvízu!

Věříme, že jste si naším kvízem oprášili své znalosti a vědomosti o počátcích českého filmu. A pokud ne, možná tak máte inspiraci pro nadcházející večery!