Země v ohrožení aneb jak si konec světa představují filmaři

Země v ohrožení aneb jak si konec světa představují filmaři
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Věděli jste, že i asteroidy mají svůj svátek? Tyto objekty, které v lidské představivosti evokují konec světa, mají pro lidi, a především pro filmaře zvláštní přitažlivost. A je to poslední červnový den, který asteroidy připomíná při příležitosti Mezinárodního dne asteroidů.

Pojďme si připomenout filmy, kde jsme se s ničivou silou těchto nebeských poslů setkali.

Meteor (USA / Hongkong)

Natočeno v roce 1979 Ronaldem Neamem v hlavní roli se Seanem Connerym a Natalie Wood. Jde o film, který se stal inspirací pro celou řadu dalších snímků, které vznikly po něm. Od asteroidu zvaného Orfeus se oddělil velký fragment a zamířil k Zemi. Connery, který hraje Dr. Paula Bradleye, přesvědčí Rusy, aby spolupracovali a k eliminaci nebezpečí použili jaderné střely. Děj je založen na autentické zprávě MIT nazvané „Projekt Icarus“, založené na myšlence odklonit hypotetický asteroid za pomoci jaderných hlavic.

Armageddon (USA)

Je to film z roku 1998, režírovaný Michaelem Bayem a v hlavní roli se předvedli Bruce Willis a Ben Affleck. Asteroid míří k Zemi. Jediným způsobem, jak se tomuto nárazu vyhnout, je vyslat tým k asteroidu, navrtat ho a odpálit na něm jaderné zařízení. Po sérii peripetií se Willis obětuje a ručním odpálením zařízení zachrání svět. Kritiky film nenadchl, ale divákům se líbil a je třeba vyzdvihnout speciální efekty a filmovou hudbu.

Drtivý dopad (USA)

Film v režii Mimi Leder a v produkci Stevena Spielberga se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1998, který režírovala žena. Vypráví o událostech předcházejících dopadu asteroidu na planetu Zemi. Čtrnáctiletý chlapec, kterého hraje Elijah Wood, objeví na cestě na Zemi nebeské tělo. Různé světové mocnosti se rozhodnou sjednotit a zorganizovat vesmírnou misi, která má vyhodit do povětří asteroid. Díky oběti posádky je Země zachráněna. Ve filmu si také zahráli Robert Duvall, Téa Leoni a Morgan Freeman.

Polární bouře (USA / Kanada)

Sci-fi-katastrofický film z roku 2009 režiséra Paula Zillera vypráví o důsledku dopadu meteoritu, který se odtrhl od komety Koperník a zasáhl Zemi. Po dopadu se elektromagnetické pole Země stalo nevyváženým a vznikla řada bouří s vlnami schopnými eliminovat vše, co jim přijde do cesty. Díky ruské ponorce je možné odpálit zařízení schopné znovu nastolit elektromagnetické pole a vyhnout se tak katastrofě.

Greenland: Poslední úkryt (USA)

O filmu z roku 2020 v režii Rica Romana WaughaGerardem Butlerem jsme vám psali. To, co mělo být mezihvězdnou kometou, která by prošla blízko naší planety, se ukázalo jako katastrofická a destruktivní událost pro celou Zemi. Neexistuje žádná šance na útěk a na Zemi se zřítil doslova déšť z komety, který zničil celá města. Po různých vzestupech a pádech se rodině Gerarda Butlera podaří uchýlit do bunkru v Grónsku. Devět měsíců po havárii přežívající lidstvo opět vychází z úkrytů. A jak to všechno dopadne, uvidíme v připravovaném pokračování.

Hledám přítele pro konec světa (USA, Singapur, Malajsie, Indonésie)

Sentimentální komedie z roku 2012 vypráví o asteroidu, který se má za tři týdny srazit s naší planetou. A svět má skončit. Steve Carell vytvořil roli opuštěného pojišťováka, kterého po oznámení katastrofy opustila žena a on na rozdíl od lidí ze svého okolí nemá potřebu si poslední dny na planetě užít. Nakonec ale potká sousedku Keiru Knightley a vydávají se spolu hledat jeho starou lásku ze střední školy. 

Zdroj: