Když se Willovi Smithovi připletli do cesty mimozemšťané, nedal jim šanci

Když se Willovi Smithovi připletli do cesty mimozemšťané, nedal jim šanci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1996 se stal k údivu všech film Den nezávislosti nejvýdělečnějším filmem roku a vůbec jedním z nejzábavnějších filmů s tématikou mimozemšťanů v žánru sci-fi. Film režíroval Roland Emmerich a v jedné z nejvýznamnějších rolí se předvedl mladý Will Smith.

První velká herecká příležitost pro seriálového herce

Pro Willa to byla první velká filmová příležitost, kterou dokázal naplno využít a ze zlobivého kluka z oblíbeného sitcomu Fresh Prince, se díky tomuto filmu stal nadějný filmový herec.

Děj filmu

Den nezávislosti vypráví o mimozemské invazi, která vede ke zničení několika ikonických památek ve Spojených státech. Život všech lidí na světě je vzhůru nohama. Svět rozhodně není na takovou invazi připravený. Po demonstraci své síly se vesmírní návštěvníci chystají k mnohem rozsáhlejší akci. Kompletnímu vyhlazení se musí lidstvo bránit, dokud je čas.

Film neměl velký úspěch u kritiků, získal ale Oscara za vizuální efekty a do kin se na něj hrnuly davy diváků. I přes poměrně průhlednou zápletku mají lidé tento druh odpočinkových filmů rádi.

Na roli Stevena Hillera byl původně plánovaný Eddie Murphy, ale ten měl jiné závazky. Uvažovalo se i o hvězdách jako je Keanu Reeves, Johny Depp, Tom Cruise, William Baldwin. Nakonec ji nečekaně získal v té době nezkušený Smith.

Kulisy představující Bílý dům už byly použité ve filmu Americký prezident a později se ještě hodily do filmu Mars útočí! a Nixon.

Nový styl reklamy

Film se navždy zapsal do historie jako vůbec první snímek, kdy k propagaci došlo reklamou vloženou do přímého přenosu 30. ročníku Super Bowlu. Kampaň stála 1,3 milionů dolarů, ale vzhledem k úspěšnosti pokusu, film nastartoval nový druh propagace.

S filmem se pojí jedna zajímavost. Americká armáda původně slíbila filmařům letecké poradenství, záběry vojenských letů atd. V okamžiku, kdy vojáci zjistili, že je ve filmu Area 51, tak veškerou nabídku ke spolupráci stáhli.

Film s rozpočtem 75 milionů dolarů celosvětově vydělal přes 817 milionů dolarů.