Když kaskadér není potřeba: Tito herci se o akční scény postarají sami

Když kaskadér není potřeba: Tito herci se o akční scény postarají sami
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Drtivá většina herců si vypomůžou s kaskadérem, když jde o to natočit nebezpečnou akční scénu. Taky jsou ale tací, kteří vlastního kaskadéra nepotřebují. Nejznámější jsou například Tom Cruise či Jackie Chan, kteří se již několikrát i těžce zranili. Ale nejen oni nepotřebují kaskadéra.

Daniel Craig jako James Bond

Když dostal Daniel Craig možnost zahrát si ikonickou roli agenta 007, bylo nutno splnit nesmírně velká očekávání – přeci jen musel zahrát Bonda minimálně stejně dobře jako jeho předchůdce Pierce Brosnan. Proto se v mnoha nebezpečných situacích rozhodl obejít se bez kaskadéra.

Craig trval na tom, aby seděl za volantem ve všech svých vysokorychlostních automobilových honičkách. Navíc se nebál házet vlastními pěstmi v bojových scénách – například v „Casino Royale“, ve které se brání na schodišti. Tato scéna je fanoušky často popisována jako nejbrutálnější, ale také nejpůsobivější bojovou sekvencí v bondovce všech dob.

Čtěte také: Kvůli autenticitě rolí museli tito herci drasticky hubnout nebo přibírat

Nejen bojů se Craig nebál, i závratné výšky nemohou vylekat zatím posledního herce představujícího Jamese Bonda.

Hugh jackman jako Wolverine

Více než 17 let v roli Wolverina zanechalo na Hughovi Jackmanovi, který dlouho trval na tom, aby všechny nebezpečné kousky hrál sám, několik zranění. Při natáčení filmu „X-Men“ (2000) prý během kaskadérského kousku téměř narazil hlavou do kamery. Přestože se dokázal v poslední vteřině vyhnout kameře, poranil si pravé ucho.

Čtěte také: Nebezpečí showbyznysu aneb 5 herců, kteří tragicky zesnuli přímo na filmovém place

Jen o několik let později bylo i natáčení snímku „X-Men 2“ (2003) mírně nebezpečné. Několik bodných a řezných ran si herec odnesl z natáčení bojových scén, ale i náhodných nehod s vlastními drápy. Kaskadéra ale využil až po těžké nehodě v roce 2013, kdy si Australan málem zlomil krk během bojové scény.

Harrison Ford jako Indiana Jones a Han Solo

Harrison Ford během své kariéry ztělesnil v historii filmu nejen jednu, ale hned dvě ikonické postavy. Na jedné straně stojí pašerák a později generál Rebelské aliance Han Solo a na druhé straně nebojácný archeolog a dobrodruh Indiana Jones. U mnoha scén v těchto rolích se Ford zcela obešel bez svého (od producentů zorganizovaného) kaskadéra Vica Armstronga, který musel Forda přesvědčit, aby mu nechal aspoň pár scén – jinak by se totiž jeho výplata o něco zmenšila.

Čtěte také: Na velikosti nezáleží aneb nejmenší celebrity na světě

Dokonce teď, když je Fordovi 77 let, znovu a znovu dokazuje, že věk je jen číslo. Podle režiséra J. J. Abramse byl Harrison Ford zdaleka nejaktivnějším hercem filmu „Star Wars: Síla se probouzí“ z roku 2015 – a to i poté, co si zlomil nohu. Uvidíme, zda filmový hrdina s kaskadérskými zkušenostmi převezme akční scény do svých rukou i v pátém díle ságy „Indiana Jones“ plánované na rok 2021 (nebo 2022, podle toho, jak se vyvine koronavirová situace).

Jennifer Lawrence jako Katniss Everdeen

Pokud si někdo myslí, že jen mužští herci nevyužívají kaskadéra, kdyby bylo potřeba, mýlí se. Jednou z velkého počtu silných žen, které nemají zapotřebí kaskadérku, je Jennifer Lawrence.

Čtěte také: Klamou nás. Skutečná jména vašich oblíbených hollywoodských hvězd

Když stála před kamerou pro několikadílné filmy z řady „Hunger Games“, trénovala několikrát denně se svým fitness trenérem a taktéž se naučila používat luk. Samozřejmě byla před samotným natáčení trénována kaskadérským týmem. Díky nim se naučila, jak člověk aktivně, ale bezpečně přeskočí jakýkoliv kámen, zeď či další překážku. Lawrence se cítila připravena na téměř jakoukoli výzvu a před kamerou odvedla svou práci opravdu dobře.