Jeskyňka z Básníků se před kameru dostala náhodou. V šestnácti letech obdržela nabídku na roli pyšné princezny Anny

Jeskyňka z Básníků se před kameru dostala náhodou. V šestnácti letech obdržela nabídku na roli pyšné princezny Anny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od největší role Adriany Romanové-Tarábkové uplynuly už desítky let, ale filmoví fanoušci série filmů Dušana Kleina na slovenskou krásku nezapomněli a posílají jí obdivné vzkazy. V květnu oslavila Jeskyňka 57. narozeniny. Poprvé se však před kameru postavila už v 16 letech jako princezna.

Krásná dívka z Bratislavy studovala Střední průmyslovou školu stavební a v několika starších rozhovorech se zmínila, že na základní škole byla malá a hubená a nelíbila se ani sama sobě. Na střední škole sice najednou hodně vyrostla, ale stále byla hodně štíhlá. Když šla s partou kamarádek ze zvědavosti na konkurz na modelky do časopisu Dievča, ani se modelkou stát nechtěla. Přesto si vybrali právě ji.

Díky modelingovým fotkám si ji vyhlédl slovenský režisér Miloslav Luther a nabídl jí roli princezny Anny v pohádce Král Drozdí brada (1984), kde jí jako rozmazlené princezně dal životní lekci Lukáš Vaculík. Točilo se hodně venku a v mrazu, ale Adrianu náročné natáčení neodradilo.

Když hledal Dušan Klein neokoukanou dívku pro roli múzy amatérského básníka a budoucího lékaře Štěpána Šafránka, režisér Luther mu Adrianu doporučil. Zkušenosti z natáčení přivedly Adrianu po maturitě k přijímacím zkouškám na VŠMÚ, ale tam neuspěla, a tak zamířila studovat ekonomii.

Z pohádky Král Drozdí brada
z pohádky Král Drozdí brada | Zdroj: © Česká televize

Během studií ještě stihla točit, ale po svatbě s fotbalovým magnátem pověsila herectví na hřebík. Ještě se za devět let po filmu Jak básníci přicházejí o iluze mihla v jeho volném pokračování Konec básníků v Čechách.

Všechny další nabídky mladá kráska odmítala a založila si prosperující firmu na obalové materiály. Její manžel se stal předním funkcionářem fotbalového Slovanu Bratislava. Před pár lety jí Slovenská televize nabídla jednu z hlavních rolí v jedenáctidílném seriálu, ale při představě, že by se kolem ní opět spustil mediální kolotoč, o který nestojí, nabídku odmítla. Bála se, že v dnešní době agresivního bulváru by to mohlo být hodně nepříjemné.

Křehká Jeskyňka dnes žije s manželem a se synem Tomášem v Bratislavě a věnuje se svým podnikatelským aktivitám. Vyhýbá se zájmu médií, na poměrně časté žádosti o rozhovor většinou odpovídá strohým vyjádřením, že žije běžný rodinný a pracovní život a herectví je pro ni uzavřenou kapitolou.

Herečku si můžete připomenout v pohádce Král Drozdí brada v prvním červencovém týdnu na ČT1.

Zdroje článku: