Kdo v devadesátkách nefandil z obýváku při sledování soutěže Hry bez hranic. Pojďme si tento zábavný pořad připomenout

Kdo v devadesátkách nefandil z obýváku při sledování soutěže Hry bez hranic. Pojďme si tento zábavný pořad připomenout
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Televizní soutěž, při které se měly propojit země Evropy. S nápadem přišel francouzský prezident Charles de Gaulle. Soutěže, odpočinek, adrenalin, zábava. Tohle vše k zábavnímu televiznímu pořadu patřilo. Jak se soutěžilo?

První díl byl odvysílaný 26. května v roce 1965, což je už 55 let. Nápad seskupit evropské země se francouzské televizi zalíbil, takže právě od roku 1965 ve spolupráci s ostatními stanicemi ji začali vysílat. Soutěž byla velmi populární, ale vysílala se pouze v západní Evropě. Mezi nejčastější soutěžní státy patřila Francie, Itálie, Belgie, Velká Británie, Německo, Švýcarsko. Přidalo se i Nizozemsko, Jugoslávie, Portugalsko, Španělsko, Řecko nebo Maďarsko. Naše země se přidala v roce 1992.

U nás to byla Česká televize

Hry bez hranic patřily k nejpopulárnějším zábavním televizním pořadům. Soutěž moderovala hlasatelka a herečka Martina Adamcová.

Rozmanitost

V čem se soutěžilo? Jednalo se o sportovní aktivity, ve kterých byla družstva oblečená v různých převlecích a komických kulisách. Například v jedné části soutěžil muž s ženou na ramenou, postupně přecházeli k různým stanovištím, na kterých si měli obléknout celý kroj, začali čapkou a končili podkolenkami. V jiné například se jeden člen družstva snažil vysvobodit zbylé tři ze zamčeného prostoru.

České zazáření

Úspěchy byly skvělé! V roce 1992 se družstvo z Třebíče umístilo na nejvyšší příčce. V roce 1993 družstvo z Šumperku vybojovalo 2. místo. O rok později získalo družstvo z České Třebové 1. místo a v roce 1995 tohle místo družstvo z Brna potvrdilo a obhájilo.

Snaha o obnovení

Soutěž byla velmi oblíbená, lidem se zábavný pořad líbil. Proto v roce 2007 měla začít nová řada, která by měla jen pozměněná pravidla. Měla mít celkem 9 kol, z toho to poslední finálové. Kvůli finanční náročnosti z natáčení sešlo a přesunulo se na rok 2011, ale ani to neklaplo.