Griselda: Nahlédněte do skutečného příběhu nelítostné vůdkyně kartelu Griseldy Blanco

Griselda: Nahlédněte do skutečného příběhu nelítostné vůdkyně kartelu Griseldy Blanco
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Údajně se zbavila všech manželů, ale to není to nejdivočejší v životě kolumbijské obchodnice s drogami, která je hrdinkou šestidílného seriálu Griselda z nabídky Netflixu. Seriál, v němž hlavní roli vytvořila Sofie Vergara, je jen slabým odvarem skutečného příběhu, který tvůrce inspiroval.

Tvůrci se inspirovali skutečným příběhem kolumbijské obchodnice s drogami Griseldy Blanco, ambiciózní a nebezpečnou hlavou kartelu v Miami. Měla mnoho přezdívek: „La Madrina“, „Černá vdova“, „La Dama de la Mafia“. Ale pro její nepřátele se jméno Griselda stalo synonymem smrti. Se šesti hodinovými epizodami vytvořili Griseldu Eric Newman a Andrés Baiz a znovu spojili tým stojící za  Narcos a Narcos: Mexico .

Tvůrci se usilovně snažili příběh ukotvit na skutečném osudu kokainové královny. Sami však dodávají, že neexistuje žádná zpověď ani rozhovor se skutečnou královnou zločinu, takže je těžké odhadnout, jak přemýšlela a co cítila.

Filmaři zhustili některé časové linie a zkombinovali momenty, aby vyprávění zůstalo divácky atraktivní a Blanko představili co nejvěrohodněji.

Jaký byl vztah Griseldy Blanco k medelínským drogovým kartelům?

Griselda a její druhý manžel, Alberto Bravo (hrál jej Alberto Ammann), byli strůjci prvních dodávek kokainu do New Yorku, kde žili na počátku 70. let. Dne 26. ledna 1976 federální žalobci usvědčili 12 lidí ze spiknutí za účelem distribuce velkého množství kokainu a marihuany pašovaného z Kolumbie, ale nepodařilo se jim dopadnout vůdce operace. Tito vůdci „byli v obžalobě identifikováni jako Alberto Bravo, jeho bratr Carlos Bravo a spolupracovnice Griselda Blanco, žena, která údajně oblékala kurýry do speciálních podprsenek k ukrytí narkotik (jak uvádí článek New York Times z té doby).

Zabila Griselda Blanco svého druhého manžela Alberta Brava? 

Někteří odhadují, že byla zapletená ve více než 250 atentátech. Jen v Miami byla podezřelá z účasti na 40 vraždách. V jednom případě to podle vyšetřovatelů byla ona, kdo osobně vraždil. Šlo právě o manžela č. 2, Alberta Brava. V Kolumbii v roce 1975 pojala Griselda podezření, že je její manžel zapletený do zmizení milionů chybějících dolarů. Mělo dojít k přestřelce, která následovala po hádce. Tehdy dvaatřicetiletá Blanko vytáhla pistoli a Albert Bravo samopal. Na konci zůstali Bravo a jeho bodyguardi mrtví. To bylo jediné prokázané zabití, které jí detektivové z Miami mohli přičíst. Nikdy se nenašel svědek, který by ji usvědčil z dalších vražd. Nikdo se neodvážil promluvit. Až později promluvila sama.

A co Griseldin první manžel?

Blanco potkala svého prvního manžela, pouličního podvodníka Carlose Trujilla, když jí bylo 13 let a byla sexuální pracovnicí. Pár měl tři syny, ale v 60. letech se rozvedli. Údajně ho nechala zabít v 70. letech. A nakonec pravděpodobně také nechala zabít svého dalšího manžela, zabijáka Daria Sepulvedu (v seriálu ho hraje Alberto Guerra), když se v roce 1983 vrátil do Kolumbie. Blanco si vysloužila přezdívku „Černá vdova“ v souvislosti s krátkým životem svých manželů.  

Opravdu Griselda Blanco pašovala drogy v podprsenkách?

Téměř každá zmínka o Blanco ve zpravodajských článcích ze 70. a 80. let zmiňuje, že obchodovala s kokainem pašovaným v podprsenkách, ale šla také o krok dál a založila továrnu na výrobu specializovaných pašeráckých oděvů. V 70. a 80. letech to nefungovalo na letištích jako teď, kdy každý prochází skenerem, nebo se dělají osobní prohlídky. V té době mezi celníky nepracovalo moc žen a muži nezastavovali krásné ženy, aby jim prohlíželi podprsenky plné kokainu.

Griselda
Griselda | Zdroj: Netflix Media Center

Povedený trik jako z filmu

V roce 1976 Spojené státy oslavily své 200. výročí a země po celém světě – na znamení úcty – poslaly něco na uctění tohoto významného úspěchu. Kolumbie vyslala člun, třístěžník z 19. století zvaný The Gloria. Legenda tvrdí, že Griselda zařídila, aby byla velká zásilka kokainu ukryta v nákladovém prostoru lodi Gloria, když vplula do přístavu v New Yorku. Během slavnostní atmosféry bylo dost času drogy z lodi vyložit a prodat.

Podnikavá žena se nezastavila před ničím

Připisuje se jí i likvidace obchodní konkurence, jako například v obchodě Crow Liquors, kde zůstal mrtvý German Panesso (v seriálu ho hrál Diego Trujilo) a jeho osobní stráž. Dle soudního lékaře vypadali jako „švýcarský sýr“. Přestože bylo nad slunce jasné, že popravu naplánovala Griselda, nikdo ji nebyl schopnen usvědčit.

Kdo je June Hawkinsová?

Dnes je z June Hawkins-Singletonové usedlá dáma na penzi a žije v Nashvillu se svým manželem Alem, který jí pomohl rozlousknout případ Griseldy.  

V době rozkvětu kokainových válek v Miami byla Hawkins-Singleton mezi prvními policistkami v Miami. Na odděleních byl trochu zmatek, protože mužské kolektivy ještě neuměly brát ženy v této profesi jako sobě rovné. June Hawkins-Singleton podstoupila obtěžování a šikanování, které je v seriálu znázorněno. I kancelář dostala daleko od svých kolegů.

Setkala se June z Griseldy se skutečnou June Hawkinsovou?

Juliana Aidén Martinezová, která v seriálu hraje June, strávila hodiny chatováním s bývalou policistkou, aby dodala své postavě patřičnou věrohodnost. Martinez se narodila v převážně kubánské komunitě v Miami a téma seriálu jí nebylo cizí. Její rodiče pracovali v bance a o podivných účtech věděli své.

Během její doby se Miami stalo hlavním městem vražd v zemi,

říká Martinez o policistce, která se stala předlohou pro její postavu.

Naviguje jako první žena z oddělení vražd v tomto světě mužů.

Při studiu postavy June se Martinezové se podařilo najít paralely mezi tím, jak Griseldu a policistku June vnímali muži kolem nich. V tom jsou si podobné, obě musely přežít ve světě mužů. Obě byly z počátku přehlížené a podceňované. A také dokázaly využít prvku překvapení, když jejich okolí zjistilo, jak jsou odolné a vynalézavé.

Jak byla Griselda nakonec zatčena a jak dlouho strávila ve vězení?

Po deseti letech pátrání chytil agent DEA Bob Palumbo Griseldu v roce 1985. Byla obviněna ze spiknutí za účelem výroby, dovozu a distribuce kokainu. Byla usvědčena a odsouzena k 15 letům vězení za obchodování s drogami. V Miami byla také obviněna ze smrti dvouletého chlapce Johnnyho Castra z roku 1982, který byl náhodně zabit během nařízeného útoku na chlapcova otce Jesuse Castra poté, co údajně urazil Griseldiny syny. Dále byla také obviněna ze zabití dalších dvou drogových dealerů. V roce 1998 se přiznala ke třem obviněním z vraždy a byla odsouzena ke třem souběžným 20letým trestům. Poté, co si odseděla 6 let, byla deportovaná do Kolumbie.

Kdo zabil Griseldu Blanco?

Osm let poté, co se Blanco vrátila do Medellínu, ji zastřelili před řeznictvím nájemní vrazi na motorce. Bylo jí 69 let. Je pohřbena na hřbitově Jardines Montesacro jižně od Medellínu, na místě odpočinku dalšího krále kartelu, Pabla Escobara.  

Zdroje článku: