Lži a podvůdky hollywoodských trháků, kterým jsme bláhově uvěřili

Lži a podvůdky hollywoodských trháků, kterým jsme bláhově uvěřili
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hollywood nás dnes a denně krmí fantastickými výmysly, takže pokládáme za skutečné i věci, které jsou realitě na hony vzdálené. Že můžeme utéct před smrtící explozí nebo zcela utonout v tekutém písku či lávě, že kdykoli může Zemi zničit asteroid… Zjistěte, jakým dalším mýtům jste podlehli.

Větrací šachtou se protáhne nanejvýš mrštná kočka

Znáte to, John McClane se jen tak bez problému protáhne větrací šachtou, jako by se nechumelilo, a natrhne zadek partě německých darebáků. Jaká smůla, že ve skutečném životě by něčeho takového nebyl schopen, tedy co se oné příhodně prostorné šachty týče. To si z nás jen filmoví tvůrci zase jednou udělali dobrý den – a zdaleka ne pouze v populární Smrtonosné pasti, nýbrž i v mnoha dalších hollywoodských trhácích, např. Mission: Impossible.

Vypracované mužské tělo by se reálnou větrací šachtou protáhlo snad jen po kouskách, je totiž příliš malá, navíc by neunesla tak velkou zátěž. Šachty, s nimiž se setkáváme ve filmech, se vyrábějí speciálně právě pro účely natáčení. Tam si herec nemusí dělat hlavu z překážek, jako jsou ventilátory, nebo z nečistot ve vzduchu, které by nepříznivě ovlivnily jeho dýchací ústrojí.

Během vteřiny chloroformem nikoho neomámíte

Filmy se nám dále snaží nabulíkovat, že hadřík namočený v chloroformu vyřadí kohokoli během pár sekund. Pochopitelně se tak jedná o nesmírně populární zbraň ve spoustě akčních bijáků a ideální způsob, jak někoho srazit k zemi, ale rovnou nezabít. Ve skutečnosti by to ovšem tak snadné nebylo.

Chloroform může být použit k tomu, aby lidé upadli do bezvědomí, museli by ho ale vdechovat minimálně pět minut a za přibližně stejně dlouhou dobu by se zase vzpamatovali. A kromě toho – odhadování správného množství je docela ošemetné. Příliš malá dávka nebude účinkovat, zatímco přemrštěná by mohla člověku značně uškodit a nejspíš by uspala i samotného útočníka.

Ve skutečnosti ani nemusíte poznat, že se někdo topí

Když se lidé ve filmech topí, obvykle kolem toho nadělají pořádný hluk. Mávají rukama a zoufale křičí, až je nakonec někdo uslyší na vzdálenost stovek metrů, ne-li větší, a přiběhne je pohotově zachránit. Možná si vzpomenete na podobnou situaci z rodinného filmu Beethoven (1992), kde se malá Emily topila v bazénu a slintající bernardýn jí přispěchal na pomoc. Smutné je, že kdyby se něco takového stalo v reálném světě, jen těžko by dívku někdo uslyšel.

K utonutí totiž dochází tiše a rychle a na koupališti plném návštěvníků ho v první chvíli rozpozná vlastně jen vyškolený plavčík. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení totiž topící se osoba dělá diskrétní zvuky a jemné pohyby, kterých si okolí třeba ani nevšimne. Nemluvě o tom, že ten, kdo sotva lapá po dechu, těžko zvládne hlasitě volat o pomoc.

Malou kulkou z pistole zámek neustřelíte

Popadnout bouchačku, jednou ranou ustřelit visací zámek a tvářit se jako mistr světa – nepostradatelná scéna ve stovkách akčních filmů a kriminálek. Jenže tenhle kovový předmět ve skutečnosti není tak křehký. Spíš je docela pevný. Tak, že by ho těžko skolila jediná kulka, leda by šlo o velkorážní nebo tříštivou munici.