David Suchet: Jedinečný představitel jedinečného Poirota. Takto herec vypadá 8 let poté, co odložil ikonický knír

David Suchet: Jedinečný představitel jedinečného Poirota. Takto herec vypadá 8 let poté, co odložil ikonický knír
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
David Suchet je herec stojící za postavou puntičkářského a výstředního detektiva s belgickými kořeny, jehož metody by bylo možné shrnout do dvou slov. Systém, pořádek. David Suchet, i když má za sebou více než padesátku filmů, je pro českého diváka hercem jedné role, která mu změnila život. David Suchet je Hercule Poirot.

David Suchet patří k významným hereckým osobnostem Velké Británie, kde se také narodil. Rozhodnutí stát se hercem se setkalo v jeho rodině s nepříjemnou odezvou, jelikož jeho otec, který byl té doby gynekologem, si nepřál, aby byl hercem. Zato matka byla nadšená, jelikož byla také herečkou. Své herecké působení začínal na prknech, které znamenají svět. Divadelní role předcházely spolupráci s britskou BBC, během které natočil řadu seriálů. V roce 1989 přijal nabídku na ztvárnění postavy Hercula Poirota, který může být považován za jednu z nejvýznamnějších postav vytvořených Agathou Christie. A toto přijetí mu změnilo život.

Vídali jsme ho jako detektiva Poirota po dobu dlouhých 24 let. První epizoda spatřila světlo světa 8. ledna roku 1989 a ta poslední 13. listopadu 2013. Za tu dobu natočil úctyhodných 70 epizod, které jsou rozděleny do třinácti sérií. Zajímavostí je, že nebýt Davida Sucheta, nespatřili bychom Poirota v takové kvalitě, v jaké jsme ho mohli vidět. V rozhovoru, který byl s hercem proveden roku 2019, se nechal slyšet, že „…většina našich skalních fanoušků jsou čtenáři. A já jsem jim chtěl předat Poirota, o kterém četli. A tak jsem studoval a studoval a studoval. Chtěl jsem představit toho Poirota, kterého vytvořila Agatha Christie. A když jsem poprvé přišel na natáčení a chtěli po mě, abych dělal něco jinak, řekl jsem jen, že když musím být Poirot Agathy Christie, tak musím být Poirotem bez jakýchkoli úprav. Musím být totálně jím, se vším všudy…“. David Suchet se po celou dobu snažil, a nutno podotknout že úspěšně, udržet vysokou kvalitu hereckého výkonu a zároveň se věrně držet knižních předloh. Mimo menší odchylky se jednotlivé série snaží vytvářet chronologický příběh, který se odehrává od roku 1935 do roku 1939, do začátku druhé světové války.

Smrt Poirota v posledním díle zůstala přesto mnoha fanoušky neshlédnutá. Poslední díl, ve kterém byl ukončen životní příběh Poirota, zůstal i mezi skalními fanoušky neznámý. „Možná je to tím, že se po takové době musí lidé rozloučit s někým, koho si oblíbili. Mně Poirot také velmi chybí…“ komentuje herec roli a s úsměvem vzpomíná na veškerá úskalí a příhody. Proč poté nenatočili další díly? Proč nevytvořili další scénáře? Na to má David Suchet jasnou odpověď. „My jsme dělali Hercula Poirota od Agathy Christie. A víte, já zahrál všechny příběhy, které napsala. Nebyl důvod točit dál. Titulek jednotlivých epizod byl – Poirot Agathy Christie. Pokud by se titulek musel změnit na pouhé Poirot, nemělo by to význam.“

David Suchet je v současné době v ústraní. Je možné ho zahlédnout v menších rolích především v seriálech. Žije ve spokojeném manželství, a jelikož není jeho život obklopený přešlapy a extravagantním chováním, není v hledáčku paparazzi. Jedna zpráva z minulého roku ho přeci jen do hledáčků znovu dostala. Královna Alžběta II. mu udělila rytířský titul. Tak popřejme siru Davidu Suchetovi mnoho štěstí, zdraví a klidu. Ten si přeci zaslouží, je mu již krásných 74 let.