Další jehňátko: Mladá feministka a charismatický padouch v hororové stylizaci

Další jehňátko: Mladá feministka a charismatický padouch v hororové stylizaci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Další jehňátko, v originále The Other Lamb je hororovou novinkou, která se do českých kin podívala v létě. Jaký tento snímek je a proč se na něj (ne)vyplatí jít do kina?

O filmu Další jehňátko

Snímek režírovala polská režisérka Małgorzata Szumowská. Ta už má na svém režijním kontě snímky Tvář a Tělo, které si vysloužily příznivé ohlasy. Další jehňátko se pustilo do kritiky sektářského myšlení.

Vypráví příběh mladé dívky Selah, která přichází na svět v komunitě nazývané Stádo. Ta je tvořena pouze ženami a vládne jí samozvaný Pastýř. Pastýř je jediným mužem, ženy jsou zfanatizovanými členkami sekty, do které přivádějí další a další dcery. Co se děje s potomky mužského pohlaví, na to nikdo odpověď nehledá.

Neměnný řád nabourává právě Selah. Když se seznámí se Sarah, ženou, která byla z komunity kdysi vyloučena a zároveň se účastní posvátného rituálu „rození jehňátek“, začíná mladá dívka pochybovat. Dokáže se postavit manipulativnímu vůdci a začít podrývat dříve nezpochybnitelnou autoritu.

Okouzlující scenérie ve stínu slabšího scénáře

V úloze hlavní hrdinky se představila teprve sedmnáctiletá Raffey Cassidy. Mladou herečku už mohli filmoví příznivci vidět ve snímku Zabití posvátného jelena a podle mnohých talentovanou slečnu čeká zářná kariéra.

V roli Pastýře ji pak sekunduje Michiel Huisman. Nizozemského herce, zpěváka a textaře znají hlavně fanoušci seriálů. Největší slávu mu přinesla role Daaria Naharise ve Hře o trůny. V jeho filmografii bychom našli také hlavní roli ve snímku Věčně mladá a vedlejší roli ve filmu Královna Victorie.

Hlavní hrdina pak bezesporu svým charisma celý snímek významnou měrou „táhne“ vpřed. Poměrně slabá vypravěčská dovednost je ve snímku bohužel patrná.

Ačkoli recenzenti se shodují na tom, že klíčová dějová linie je víceméně předvídatelná a příliš neosloví ani jednoduchá symbolika, přesto nelze film zcela odsoudit do hlubin kinematografického pekla. Další jehňátko vyniká zejména svou obrazností. Příjemně mrazivá hororová atmosféra je navíc podtržena vydařenou hudbou.