Četník se žení: Méně úspěšný druhý film vylepšila v pokračování nadpozemsky klidná Claude Gensac

Četník se žení: Méně úspěšný druhý film vylepšila v pokračování nadpozemsky klidná Claude Gensac
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Francouzi si právě tento díl z bláznivých četnických příběhů oblíbili nejvíce. Opět v režii Jeana Giraulta se četníci vrací domů na prosluněnou riviéru. Jejich život plný chaosu a humorných okamžiků pokračuje a Cruchot má po svém boku nově ženu, kterou neodolatelným způsobem ztvárnila madame Gensac.

A nebylo to poprvé, co se vedle Louise de Funèse objevila jako manželka. Ještě předtím se tak stalo ve filmech Oscar a Senzační prázdniny. Režiséři pochopili, že je mezi dvěma herci úžasná chemie a dokázali ji využít. Cholerický Cruchot se tak ve třetím filmu oženil, i když bylo velice nepravděpodobné, že by se na světě našla žena, která by se do něj mohla zamilovat. Síla lásky je vskutku zvláštní.

Gensac ztvárnila elegantní a oddanou manželku, která jako by byla slepá k mnoha chybám vzteklouna Cruchota. Dodnes je tato herecká dvojice považována za jednu z nejvydařenějších v dějinách francouzské kinematografie. Gensac se následně objevila ještě ve dvou filmech o četnících.

Povedenou dvojici opět skvěle doplnil Michel Galabru a do kina si ve Francii na film zašlo 6,8 milionů lidí. Nejoblíbenější scénou ve filmu se stala automobilová honička na konci filmu s jeptiškou.

Hned během začátku natáčení se zabil kaskadér, který nahrazoval Claude Gensac v autě. Údajně měl ztratit kontrolu nad vozem a narazit do výlohy naproti četnické stanici. Celé natáčení se tím hodně zdrželo.

Scénář filmu byl naprosto obyčejný a Funès z něj dokázal díky své schopnosti improvizace udělat nejlepší komedie ve své době, alespoň podle Francouzů.

Cruchot se žení
Cruchot se žení | Zdroj: Medusa Produzione / © Česká televize

O filmu

Začínají letní prázdniny v Saint-Tropez a seržant Cruchot má náročný úkol. Musí si došlápnout na neukázněné piráty silnic. Jak je jeho zvykem, připraví rafinovaný plán a do úkolu se vrhne s velkým nadšením.

A hned se objeví v divoké jízdě Ford Mustag, kterého Cruchot musí dostihnout a potrestat za každou cenu. Po neúspěšné honičce se vrací na stanici a nevěří vlastním očím. Pirát silnic má auto zaparkované přímo před policejní stanicí.

To, co se za okamžik stane, je něco mezi nebem a zemí. Z piráta se vyklube Josépha, vdova po respektovaném policejním šéfovi, která se přijela na policejní stanici představit. Cruchot je ovládnutý magickou silou, a i přes vnitřní boj se nakonec podvolí nevyhnutelnému. I četníci se nakonec občas žení…

Claude Gensac

Představitelka nejklidnější filmové manželky svého filmového partnera přežila o řadu let. Dožila se 89 let a zemřela až v roce 2016.

V roce 1983, krátce po smrti Louise de Funèse, šokoval herečku její kolega a přítel Michel Galabru. Řekl jí, že se do ní už při prvním setkání před kamerou Funès zamiloval. Byl však ženatý a také velice profesionální, a tak se svěřil jen svému kamarádovi. Gensac byla zaskočená hlavně proto, že ani jí nebyl její filmový partner lhostejný, ale protože na první roli v komedii Oscar ji doporučila manželka herce, Jeanne de Funès, nepřišlo jí vhodné jakkoliv do jeho života zasahovat. Kdyby ovšem tušila, že i on to cítí podobně, asi by jejich život napsal úplně jiný příběh. A možná by se spolu neobjevili v deseti filmech.

Po Funèsově smrti v roce 1983 se z filmů vytratila. Stále byla zaškatulkovaná jako Funèsova manželka. Naplno se věnovala divadlu a před kamery se vrátila až v roce 2001.

Komedie je v nabídce ČT1 27. ledna večer.

Zdroje článku: