Černá punčocha: Pro herce Milana Karpíška se role vraha stala prokletím

Černá punčocha: Pro herce Milana Karpíška se role vraha stala prokletím
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Otakar Fuka natočil několik velice dobrých detektivek. Jeho nejznámějším dílem je film Černá punčocha (1987) inspirovaný skutečným případem sériového vraha, který v osmdesátých letech řádil v Praze a v severních Čechách.

Padesátiletý modelový krejčí Miki Opatovský (Milan Karpíšek) pracuje celý život mezi krásnými ženami, které ho ani neberou jako muže. Provokativní fotografka Monika (Hana Vávrová) v něm ovšem vzbudí vražedný chtíč. Opatovského postupně ovládne vražedná posedlost. Škrtič, který na své okolí působí jako nenápadný, slušný člověk, se mění ve fantóma, který se specializuje na sexuálně motivované zločiny. O jeho řádění nemá ani potuchy jeho žena Jana (Ljuba Skořepová). V rolích ochránců spravedlnosti, kteří unikajícího vraha nakonec dopadnou, se objevili Vítězslav Jandák a Petr Pospíchal.

vyšetřovatelé
vyšetřovatelé | Zdroj: Josef Řezáč / © Česká televize

O filmu

Postarší dámský krejčí Miroslav Opatovský je v módním salónu obklopen modelkami, které se bez ostychu před ním převlékají. Opatovský si všimne atraktivní dívky u výlohy a v noci se mu zdá, že ji škrtí černou punčochou. Dívku znovu potká na festivalu tance a sleduje ji. Na opuštěném místě ji přepadne. Monika s ním zápasí, dokonce ho několikrát osvětlí bleskem fotoaparátu, ale Opatovský ji i přesto uškrtí. Fotoaparát zahodí do vody.

Z vraždy je podezřelý Moničin milenec Klimeš. Do Prahy v té době přijíždí ovdovělá manekýnka Eva, jediná velká láska Opatovského, která se ale před mnoha lety vdala do ciziny.

Opatovský se tak oženil bez lásky, aby měl zajištěný servis. Po návratu Evy však vzplanou staré vášně a muž se jí svěří se svým činem. Ženu to vyděsí a okamžitě odjede se slibem, že nic neprozradí.

Opatovského však v té době ovládla naplno jeho deviace. Sportovkyně Milena se jeho útoku ubrání, ale učitelku Martu zavraždí. Kriminalisté nasadí na místa činů volavky z řad policistek. Zásadní zvrat přijde, když je z vody vyloven fotoaparát, kde se dochovaly snímky, které první zavražděná během smrtelného zápasu pořídila. Síť na vraha se začíná stahovat, ale před spravedlnost nepředstoupí. Zabije se pádem ze skály.

Milan Karpíšek

Operní pěvec Milan Karpíšek (†73) draze za roli v detektivce Černá punčocha zaplatil. Svou roli hrál tak přesvědčivě, že už se nikdy nálepky sériového vraha nezbavil.

Roli Opatovského odmítl Josef Kubíček, známý především jako mladý Brůna ze seriálu Třicet případů majora Zemana, kde hrál asi v nejhrůznější epizodě s názvem Studna. Kubíček se bál, že by další psychopatická role ovlivnila jeho hereckou kariéru.

Režisér Otakar Fuka hledal dál. Potřeboval neokoukaný obličej, a protože Karpíšek byl především operní zpěvák, požadavek splňoval.

Roman  Hájek, Hana Talpová
Roman Hájek, Hana Talpová (kamarádka modelky Evy) | Zdroj: Josef Řezáč / © Česká televize

Karpíšek na nabídku s nadšením kývl, měl rád výzvy. To však netušil, jak moc role ovlivní jeho život. Stal se vrahem. Pokřikovali to na něj nejen neznámí lidé, ale i kolegové. Dokonce si vyslechl i verdikt při operní zkoušce, kdy mu režisér řekl, že vrah mu šel lépe.

O smutném osudu Karpíška se před léty zmínil i jeho kamarád Lubomír Lipský. Role mu úplně změnila život. Dokonce už nikdy nedostal žádnou další nabídku na roli ve filmu.

K filmu se váže i zvláštní událost. Roli jedné z obětí si zahrála Olga Hrubá, která ztvárnila učitelku Martu Voseckou. Ta tvrdila o Karpíškovi, že roli bral hodně vážně a škrtil ji velice reálně. Bála se ho.

Když Milan Karpíšek v roce 2002 zemřel, televize zařadila do vysílání právě detektivku Černá punčocha. A dva dny poté přepadl na ulici Olgu Hrubou muž. Přestože křičela, nikdo jí nepomohl. Naštěstí útočníka zajímalo jen to, co má u sebe cenného. Když incident hlásila na policii, vyslechla si větu: „Nejste vy ta uškrcená z toho filmu?"

K vidění 24.9. na ČT1 večer.

Zdroje článku: