Celebrity pod lupou: Známé herecké tváře, které letos oslaví padesátiny

Celebrity pod lupou: Známé herecké tváře, které letos oslaví padesátiny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě tyto narozeniny jsou pro člověka příležitostí, aby bilancoval, co se mu v životě povedlo, v čem selhal a zda se mu podařilo splnit si alespoň některé sny. Herci by už v padesáti letech měli mít jasno, zda uspěli a mají za sebou role, které je přežijí.

Jaroslav Plesl, nar. 20.10.1974 

Plesl v dokumentu Touha po věčnosti
Plesl v dokumentu Touha po věčnosti | Zdroj: Ivo Dvořák / © Česká televize

Tak právě Jaroslav Plesl už musí mít jasno. Místo studia pedagogiky si zvolil raději JAMU a určitě udělal dobře. Ale není zase tak těžké si ho představit v roli pedagoga. Rozhodně velkým překvapením pro fanoušky bude skutečnost, že po studiu herectví dostal nabídku na místo v brněnské opeře. Rozhodl se však pro herectví. Přes začátky v Městském divadle ve Zlíně se dostal až do Dejvického divadla v Praze, kam ho přivedl Miroslav Krobot.

Ve volném čase nechodí do divadla, ale je milovníkem historie a zajímá se o české hrady a zámky. Dokonce ho podobně založení diváci mohli vidět v létě při návštěvě Hrádku u Nechranic u Hradce Králové v roli průvodce. Doma má také na míru vyrobené brnění!

Svou vášeň dokáže uplatnit i jako moderátor. V současné době je na ČT2 nový dokument Touha po věčnosti. Jaroslav Plesl v doprovodu historika Jindřicha Záhorky navštíví české, moravské a slezské hřbitovy. Vstoupí do kostelů a kaplí, jejichž architektonické změny dokládají nejen proměny uměleckých stylů, ale především víry samotné. Poznají místa spojená s různými podobami smrti – mučednickou, válečnou, masovou. Nahlédnou do hrobů významných pro poznání nejstarších dějin, ale i do těch, které vyprávějí o dějinách téměř současných.

A samozřejmě je třeba zmínit jeho roli v seriálu Zlatá labuť, kde si navzdory záporné roli dokázal jako Wilhelm Gruber získat srdce většiny divaček. Jeho další osud už fanynky seriálu netrpělivě vyhlíží.

Petr Stach, nar. 29.06.1974 

Petr Stach v seriálu Zlatá labuť
Petr Stach v seriálu Zlatá labuť | Zdroj: TV Nova

Rodák z Jablonce nad Nisou má i v padesáti letech úsměv plachého chlapce, ale už předvedl, že umí zahrát i velice dramatické role. Po studiu loutkoherectví na DAMU se divákům představil v několika pražských divadlech, popularitu si však získal hlavně účinkováním v televizních seriálech.

Divákům se určitě vybaví jako kapitán Petr Anděl v kriminálním seriálu Případy 1. oddělení, streetworker Jiří Dušek v seriálu Kriminálka Anděl nebo jako Jindřich Koucký v dobovém seriálu První republika.

Petr Stach ztvárnil výraznou postavu v oblíbeném seriálu Zlatá labuť. Jako Rudolf Kučera je nejstarším synem z vlivné rodiny, ale pro převzetí otěží rodinného podniku se s ním moc nepočítá, protože je na vozíku a bojuje i se závislostí na pervitinu, který byl v jeho době považovaný za všelék.

Za přelomovou roli v kariéře považuje Stach příležitost, kterou mu dala Agnieszka Hollandová v dramatu Hořící keř, kde si zahrál Jiřího Palacha, bratra upáleného Jana.   

V jednom rozhovoru uvedl, že nemá talent na zakládání rodinného hnízda, a proto žije sám.

Martin Pechlát, nar. 30.10.1974 

Martin Pechlát v seriálu Táta v nesnázích
Martin Pechlát v seriálu Táta v nesnázích | Zdroj: TV Nova

Před pár dny jsme si mohli herce připomenout v komedii Poslední aristokratka. Z dalších filmových rolí se rozhodně zapsal do dějin filmu jako podivín, který v komedii Účastníci zájezdu vášnivě pozoroval dění pod hladinou při koupání v moři.

Ani Pechlát neměl o své herecké profesi hned jasno a po střední škole pracoval jako mikrofonista v ČT. Po třech letech se dal na studia a vystudoval loutkoherectví na DAMU.

S divadlem začal v Klicperově divadle v Hradci Králové a cestu k filmu mu otevřela role v komedii Nuda v Brně. Ani jemu se nevyhýbají oblíbené seriálové role. Nedávno se divákům představil v rodinném seriálu Táta v nesnázích, kde musel řešit spletité trampoty svých tří dcer. Objevil se i v seriálech Volha, Národní házená, Marie Terezie, Pan profesor.

Zdroje článku: