Byl jednou jeden dům patří mezi seriály, které obstály před padesáti lety stejně jako dnes

Byl jednou jeden dům patří mezi seriály, které obstály před padesáti lety stejně jako dnes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Všichni ho spojují s Chalupáři, které ani točit nechtěl. František Filip je podepsaný pod celou řadou seriálů, které navzdory tomu, že vznikly v minulém století, oslovují diváky i dnes.

Pětidílná série má jen jeden nedostatek. Má příliš málo epizod, ale i tak jejich natáčení provázela v roce 1974 celá řada zajímavostí a někdy i strastí. Seriál je zasazený do pavlačového domu v Praze, který stojí ve fiktivní Bagounově ulici. A přichází těžké roky 1936–1945. Mění se životy lidí a prožitými událostmi se mění i samotní lidé a jejich charaktery. Právě na jejich osudech režisér odráží náladu ve společnosti a problémy, které doba přináší.

Scénář k filmu napsali Jan Otčenášek a Oldřich Daněk a jejich záměrem bylo vytvořit opravdový televizní román, který by diváky přilákal k obrazovkám. Profesionální režisérská práce a skvělé obsazení, které je v seriálech Františka Filipa samozřejmostí, dávají seriálu jedinečnou a nadčasovou atmosféru.

Uznávaný učitel herectví Miloš Nedbal si zahrál roli domácího Nerudného. A jak už bylo u Nedbala zvykem, dostál svému seriálovému příjmení a byl pěkně nerudným bručounem, který pro kousavou kritiku nešel daleko. Pan domácí měl buď vytříbený vkus na jména, nebo se jen chtěl svým synům za něco pomstít. Dal jim jména Paris, Patrokles, Herkules a Achilles. Syny si zahráli Josef Abrhám, Jiří Adamíra, Vladimír Ráž a Josef Bláha.

To však nejsou jediná hvězdná jména herců a hereček, kteří se na natáčení sešli. Před kamerou se představili i Libuše Švormová, Alena Vránová, Josef Somr, Jiří Sovák, Václav Postránecký, Eva Hudečková nebo Jiří Hrzán.

Po stopách seriálu

Filmaři zůstali v Praze a točilo se v ulicích Ostrovní, Spálená, Opatovická a V Jirchářích. Pozorný divák najde průčelí domu v Opatovické ulici. Zklamaní budou turisté, kteří rádi hledají nemovitosti, kde se natáčelo. Celý pavlačový dům byl kulisou, která byla postavena v jednom z ateliérů na Barrandově. Sehnat opravdový dům by bylo asi náročné, navíc by filmařům nevyhovovalo osvětlení.

Osud pátého dílu byl nejistý

Tvůrci předpokládali, že historické téma natočí bez problémů a cenzura nebude mít žádnou práci. Spletli se. Poslední, pátý díl byl podle dohledu málo revoluční a dostatečně výrazně neukázal zásluhy Rudé armády na osvobození města. Dokonce pobuřoval i názvem Obvaziště Boccacio.

Dodatečně tak musela být závěrečná epizoda upravena, aby dostal seriál zelenou. Naštěstí se původní záběry dochovaly a po roce 1989 se mohl seriál vrátit v původní podobě.

Nově natočený díl pro cenzuru je uložen v archivu

Díl s názvem Barikáda ve vedlejší ulici je uložený jako připomínka v archivu ČT. Někteří herci, kteří se objevili ve verzi točené na přání cenzury, se tak na obrazovky nedostanou. Je to třeba Bohumil Švarc, Josef Čáp, Dana Syslová, Viktor Preiss, František Hanus, Vlastimil Hašek, Otto Lackovič a Jan Přeučil.

Něco se nepovedlo

Už tradičně si diváci všímají detailů, které tvůrcům utekly. V páté epizodě se objeví ve smutečním průvodu za rakví Jaromír Hanzlík. Jeho postava Martina Hracha však byla poslána na práci do Říše a do děje se vrátí později.

Na uvedená léta se také na mostě objevil v dálce nevídaně silný provoz. Dokonce i tramvaje T3, které se v seriálu objevily, se začaly vyrábět až mnoho let po válce.

Už tradičně seriálové chyby přitahují k obrazovkám hodně zvědavců.

Zdroje článku: